На Волині 24—25 серпня з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.
Волинське Полісся цікаве вже тим, що тут, як і раніше, жінки багато народжують, великі сім’ї не рідкість, а населення не скорочується, як у степових регіонах України, а навпаки зростає. Тож не дивно, що у своїй діяльності Адам Іванович намагається допомогти землякам зберегти ці добрі тенденції, всіляко підтримуючи соціальні програми, спрямовані на захист і підтримку материнства та дитинства.
Ось і в День незалежності, полишивши столицю, він приїхав у віддалене село Нуйно Камінь-Каширського району, щоб разом з головою обласної ради Володимиром Войтовичем взяти участь в урочистому відкритті нового дитячого садочка. Восени минулого року, напевно, мало кому вірилося, що ця урочиста подія настане так швидко. Адже відтоді, як з’явилася ідея реконструювати під дитячий садочок пришкільний інтернат, що багато років простояв пусткою і руйнувався, до сьогоднішньої події минуло менш як десять місяців. Виступаючи на врочистостях, Адам Мартинюк відзначив сумлінну працю будівельників Луцької ПМК-19, і передусім їх керівника Петра Гордійчука, до речі, уродженця Нуйно. При мінімальних як для такого об’єкта затратах вони зуміли виконати всі роботи швидко і якісно. До того ж працювали тут, такою була попередня умова Адама Мартинюка, в основному самі мешканці села, тож зароблені гроші поповнили сімейні скарбнички мешканців села.
Ще одна приємна подія відбулася цього дня в Городку Маневицького району. В травні цього року Адам Мартинюк, перебуваючи в цьому селі, пообіцяв допомогти спорудити новий дитячий садочок. І ось в День незалежності Перший заступник Голови Верховної Ради разом із головою Волинської облдержадміністрації Борисом Клімчуком, народним депутатом Григорієм Смітюхом заклали капсулу в підмурівок цієї новобудови. Споруджуватиме її теж Луцька ПМК-19. Як пообіцяв Адам Мартинюк, вже через три місяці цей об’єкт прийме своїх маленьких новоселів.
А розпочалася робоча поїздка Адама Мартинюка 24 серпня із райцентру Маневичі. Тут в урочистій обстановці в реконструйованому приміщенні колишнього кінотеатру було відкрито районний центр дитячої та юнацької творчості. Прекрасна будівля із глядацькою залою на 360 місць, багатьма кімнатами для гурткової роботи і репетиційними залами, відтепер стане рідною домівкою для обдарованої дітвори. А що Маневиччина багата талантами, свідчить той факт, що торік понад 60 вихованців центру стали переможцями різноманітних обласних і республіканських творчих конкурсів, фестивалів, олімпіад. Виступаючи на відкритті центру, Адам Мартинюк сказав: «Держава має тоді майбутнє, коли працюють будівельники, а жінки народжують дітей. У вашому районі із цим усе гаразд».
Не менш напруженим був і другий день перебування Адама Мартинюка на Волині. Центральною подією 25 серпня, безумовно, стали врочистості з нагоди завершення ремонту шляхового покриття на двох центральних вулицях села Бірки Любешівського району, загалом 2600 метрів. Коли в грудні минулого року Перший заступник Голови Верховної Ради пообіцяв мешканцям села, що наступного, тобто 2012 року, вони зможуть у будь-яку погоду прогулюватися вулицями Бірок в модних туфлях, дехто не повірив. Адже і до цього перед виборами їм подібне вже не раз говорили. Але минали роки, десятиріччя, а вибоїни на сільських вулицях ставали лише глибшими. Можна лише уявити, які почуття переповнювали мешканців Бірок, а особливо матерів-героїнь, яких тут проживає майже сто, коли вони ступили на рівненькі вулиці. Між іншим, свого часу село було відзначено навіть ЮНЕСКО як одне з найбагатодітніших в Європі.
Цього самого дня Адам Іванович взяв участь в урочистому відкритті після капітального ремонту дитячого та приймального відділень Любешівської центральної районної лікарні, в проведенні якого він посприяв, а також вручив ключі від нового автобуса Любешівській школі. Напередодні таку ж приємну нагоду мали учні Залаззівської школи цього району.
Волинська область.
 
ФАКТ
 
Ще одна важлива деталь: дошкільний дитячий заклад споруджено не за рахунок бюджету, а за спонсорські кошти (понад два мільйони гривень). Цікаво, що відтепер у Нуйно буде вже два дитсадки. І хоч на Волині є села й більші, але таким похвалитися не може жодне. Відтепер всі майже сто дошкільнят матимуть місця в дитсадках.
 
У селищі Маневичі Адам Мартинюк із задоволенням оглянув виставку робіт місцевих умільців.
Фото автора.