Учора Національний природний парк «Голосіївський» відсвяткував своє п’ятиріччя. Щоправда, не концертом чи масовими гуляннями, а мітингом. Під стінами Київської міської державної адміністрації зібралося близько двадцяти осіб, небайдужих до долі парку. Одним із ініціаторів акції стала громадська організація «Спілка порятунку Голосіїва». Її керівник — Михайло Михалко (на знімку) — зізнається, що боротьбу за Голосіївський парк веде вже майже чверть століття. І спокій, здається, тільки сниться.

— Наша боротьба за парк почалася ще у 1980-х роках, — пригадує М. Михалко. — На 19-й рік вибороли створення Голосіївського парку. Думали, що після цього вже відпочиватимемо, але не доводиться.

Нині Михайло Михалко разом із однодумцями вимагають від Київради скасувати незаконні рішення про приватизацію комерційними структурами будиночків лісників Голосіївського лісництва. Їх (три будівлі за адресою пров. Тихвінський, 1) за день до появи Указу Президента про створення Національного природного парку «Голосіївський» столичні депутати віддали на приватизацію.

Після цього, переконують громадські активісти, там почалася незаконна вирубка дерев. 

Сьогодні, розповідає Михайло Михалко, колишні будиночки лісників власники здають в оренду. Але вже, мовляв, розробляють проекти щодо забудови цієї території.

Щоб урятувати парк, небайдужі зверталися в усі інстанції, навіть лист Президентові України писали. Результат: у червні цього року прокуратура столиці опротестувала рішення Київради про приватизацію двох будинків лісників. Як встановила перевірка, відчуження комунальної власності відбулося із грубими порушеннями законодавства.

— Але Київрада досі не задовольнила протести прокуратури. Хоча вона повинна прийняти рішення, яким скасовувала будівель. Будиночки треба було б повернути парку. Там мала б розміститися адміністрація парку, яка вже 5 років не має приміщення, — каже М. Михалко.

Не розуміють кияни і того, чому прокуратура опротестувала рішення про приватизацію тільки двох будиночків. Кажуть: дивно, адже передавалися усі три будівлі одним рішенням, і, ймовірно, порушення тут спільні. «У нас вимог до влади — ціла тека документів. Та головне, щоб чиновники та депутати нарешті почали по-людськи ставитися до новоствореного парку», — підсумував М. Михалко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua