До 50-річчя перейменування Станіслава на Івано-Франківськ, яке відзначатимуть 9 листопада, в обласному центрі Прикарпаття буде відкрито музей Івана Франка. Про це повідомили у виконкомі Івано-Франківської міськради. Музей розміститься в будинку на Чорновола, 25.
Іван Франко бував у Станіславі та на Прикарпатті не один десяток разів. Тут він читав громадськості свої твори, відпочивав, мав багато друзів. Тут йому явилося його друге кохання — «гордая княгиня» Юзефа Дзвонковська. Історики визначили в місті загалом 19 місць, пов’язаних з перебуванням Каменяра.
Медобстеження не відходячи від дому
Другий місяць поспіль у Івано-Франківську триває акція «Бережіть своє здоров’я». Ініціатор — головний лікар міста Тарас Масляк за підтримки міського голови Віктора Анушкевичуса і депутатського корпусу міськради. На вихідних у мікрорайонах працюють виїзні медичні бригади. Люди мають змогу виміряти артеріальний тиск, масу тіла та зріст, пройти флюорографічне обстеження, анонімне тестування на ВІЛ, отримати поради про запобігання захворюванням, навчитися надавати першу допомогу в екстрених ситуаціях. Участь у акції «Бережіть своє здоров’я» вже взяли близько 600 івано-франківців.
— Такі акції розраховані насамперед на тих, хто через зайнятість на роботі чи похилий вік не має часу та можливості пройти планове обстеження в поліклініці, — розповідає Тарас Масляк. — Вже після першого виїзду спеціалістів у мікрорайони ми відчули велику затребуваність. Часто медики замість запланованих 2-3 годин працюють до пізнього вечора. Кількість охочих обстежитися з кожною акцією зростає. Тому мобільні медичні пункти не припинятимуть роботу, — пообіцяв він.
Івано-Франківськ.