Учора у парламенті відбулося друге засідання Підготовчої депутатської групи з опрацювання пропозицій до першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова підготовчої групи Володимир Гройсман (Блок Петра Порошенка) на початку засідання поінформував, що, за даними ЦВК, 192 кандидати у народні депутати подали документи на реєстрацію народними депутатами.

В. Гройсман закликав лідерів партій прискорити процес підготовки першого пленарного засідання нової Верховної Ради. Члени підготовчої групи заслухали інформацію від робочих груп щодо підготовки відкриття першої сесії та урочистого пленарного засідання. Після вступного слова В. Гройсмана надалі засідання робочої групи тривало у закритому режимі без преси. Журналістів пообіцяли поінформувати на брифінгах за підсумками засідання підготовчої групи.

На першому засіданні 19 листопада Підготовча депутатська група вирішила провести відкриття першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та урочисте засідання 27 листопада, створено три робочі групи, які опікуватимуться підготовкою першого пленарного засідання, створенням парламентських комітетів та вирішенням організаційних питань.

Перед початком засідання підготовчої групи стало відомо, що депутати погодили, що в майбутньому парламенті працюватимуть 25 комітетів. Про це заявив голова партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко, повідомила прес-служба БПП. Раніше в парламенті діяли 30 комітетів, а нині, за словами Луценка, «після обґрунтованого аналізу і низки пропозицій було прийнято рішення об’єднати низку комітетів зі схожими функціями». Зокрема, підготовча група запропонувала об’єднати Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією з Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Також об’єднають Комітет з питань верховенства права та правосуддя з Комітетом з питань правової політики. Об’єднання спіткає і Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій і Комітет з питань транспорту і зв’язку. Комітет з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики об’єднають з Комітетом з питань промислової та інвестиційної політики. А Комітет з питань економічної політики буде об’єднано зі спеціальною контрольною комісією Верховної Ради з питань приватизації.  Водночас до предмета відання Комітету у справах ветеранів та інвалідів буде передано питання соціального захисту учасників АТО.

Політик також зазначив, що представники Опозиційного блоку пропонували створити у парламенті цілком новий комітет — з питань Криму і Донбасу. Однак більшість членів робочої підгрупи не підтримали таку пропозицію, оскільки цими питаннями опікуватиметься Комітет з питань національної безпеки і оборони. Опозиційний блок претендуватиме на посаду Голови Верховної Ради і висуватиме кандидатуру Олександра Вілкула. Про це заявив журналістам перед початком засідання підготовчої групи представник блоку Сергій Льовочкін. За його словами, Опозиційний блок також наполягатиме на ухваленні без зволікань закону про опозицію та керівництві в так званих контрольних комітетах — свободи слова, соціальному, регламентному, з питань прав людини, правової політики і правосуддя.

Керівник підготовчої групи Володимир Гройсман на брифінгу після засідання підтвердив, що в новому парламенті діятимуть 25 комітетів. 

Розгляд питання кандидатур на посаду Голову Верховної Ради на рівні підготовчої групи ще також не розпочався, повідомив Гройсман. 

П’ять із шести політичних сил, які формуватимуть фракції у новому парламенті, вже визначилися щодо представників до тимчасової президії Верховної Ради, яка вестиме пленарні засіданні до обрання керівництва парламенту — Голови Верховної Ради та його заступників. Блок Петра Порошенка делегував до тимчасової президії Володимира Гройсмана, «Самопоміч» — Олега Лаврика, Опозиційний блок — Олександра Вілкула, Радикальна партія — Олега Ляшка.

У тимчасовій президії буде шестеро депутатів, котрі почергово вестимуть пленарні засідання.

Обрання Голови Верховної Ради відбуватиметься у відкритому режимі за допомогою системи «Рада», повідомив на брифінгу після засідання підготовчої групи представник «Батьківщини» Сергій Соболєв. 

У день відкриття першої сесії Верховної Ради спочатку відбудеться урочисте засідання та складання присяги народними депутатами, а після перерви — власне перше пленарне засідання парламенту.

Павло Пинзеник, керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук, Володимир Гройсман, Оксана Сироїд.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.