У цьому переконані учасники переговорів про створення коаліції.

Всі учасники переговорів запевняють, що в Коаліційній угоді та Регламенті діяльності коаліції залишилося узгодити останні штрихи, тож остаточні варіанти документів уже найближчим часом будуть готові до підписання. Немає жодних проблем у тому, що довкола засад діяльності коаліції поки що триває дискусія. Краще нехай політичні сили зараз окреслять свою позицію, щодо, наприклад, земельного питання, ніж згодом розпочнуться сварки та звинувачення, що хтось не підтримує той чи інший законопроект.

Зрештою, ці переговори можуть тривати до 27 листопада, коли нова Верховна Рада планує зібратися на своє перше засідання. Тим паче, що коаліція навіть теоретично не може бути створена до того, поки народні депутати не складуть присяги.

Загалом, якщо порівнювати нинішній коаліційний процес із попередніми, то очевидним є якісний крок уперед. Адже уперше в нашій політичній практиці було завчасно оприлюднено проект та робочий варіант Коаліційної угоди, тож представники політичних сил, експерти та громадськість мали можливість проаналізувати цей документ, внести свої пропозиції та наполягти на їхньому включенні до угоди. Показовою тут є ситуація із внесенням до неї зобов’язання про скасування депутатської недоторканності, коли спочатку згадки про це кудись зникли, але після широкої дискусії робоча група таки погодилася включити це зобов’язання до преамбули Коаліційної угоди. «Це рішення остаточне та узгоджене з усіма учасниками переговорів», — повідомив кандидат у народні депутати від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм та додав, що майбутня коаліція також взяла на себе зобов’язання ухвалити закон, який регулюватиме процедуру імпічменту Президента.

Важливо, що цього разу над Коаліційною угодою працювало сім робочих груп за напрямками майбутніх реформ та що тут з народними депутатами також співпрацювали різні експерти.

Зрозуміло, що попри заяви представників політичних сил, що головним для них є не посади, а зміст майбутніх реформ, кадрове питання все-таки має велике значення, бо й від того, хто сяде в міністерське чи інше владне крісло, значною мірою залежить майбутній зміст та темп реформ. Бо можна скласти пречудове технічне завдання для майбутнього уряду, але вже через деякий час висловлювати претензії щодо його виконання.

Представник Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук, говорячи про розбіжності, зазначив, що, зокрема, йдеться про запровадження в Україні ринку землі: якщо блок Порошенка виступає за скасування мораторію на продаж землі, то деякі політичні сили вважають це передчасним. Дискусійним є й визначення термінів завершення приватизації. «Ми наголошуємо на тому, що цей процес має відбутися впродовж найближчих трьох років, але з цього приводу в наших майбутніх колег по коаліції є певні перестороги», — повідомив він. Крім того, за словами В. Ковальчука, триває остаточне визначення формату взаємодії коаліції та уряду, уряду та коаліції, питання взаємовідповідальності щодо реалізації Коаліційної угоди, реалізації програми діяльності уряду після того, як вона буде прийнята на підставі Коаліційної угоди. Бо зараз, наприклад, фактично нема за що спитати з нинішнього уряду, оскільки парламент так і не поставив йому чітких завдань.

«Батьківщина» ще раз зазначила, що під час переговорів жодних претензій на міністерські портфелі, як умову участі в коаліції, не висувала. Водночас політична сила має низку пропозицій, які просить врахувати в остаточному варіанті Коаліційної угоди. Як зазначив у своєму блозі кандидат у народні депутати Ігор Жданов, поряд з урахуванням пропозицій щодо скасування депутатської недоторканності, скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію, проведення аудиту соціальних виплат, дискусії щодо деяких пропозицій «Батьківщини» ще тривають. За його словами, політична сила наполягатиме на включенні до Коаліційної угоди положень, які передбачають проведення індексації соціальних виплат, зарплат та пенсій; продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, оскільки в нинішніх умовах це призведе до масового обману селян; денонсацію Угоди про пільгове оподаткування з Кіпром, де українські корупціонери полюбляють ховати свої статки; запровадження приватного обвинувачення у боротьбі з корупцією, щоб будь-який громадянин, який має докази корупційних дій чиновників, міг безпосередньо звертатися до суду. Водночас І. Жданов зазначає, що хоч не всі ці пункти вдасться включити до остаточної редакції Коаліційної угоди, це не має стати перешкодою для якнайшвидшого формування Коаліції демократичних сил. «Ми готові винести ці питання, у разі їх непідтримки іншими демократичними силами, за рамки Коаліційної угоди і негайно підписати документ», — підкреслив він та додав, що цим «Батьківщина» не відмовляється від своїх принципів та переконуватиме партнерів під час голосування за конкретні законопроекти.

Досить чіткою є позиція об’єднання «Самопоміч», представники якого заявили, що готові підписатися під частиною угоди, яка стосується змісту реформ. «Більшість пунктів нашої програми включені до тексту угоди. Все, що не увійшло, ми пропонуватиме окремими законопроектами, а дещо увійде до преамбули, яку зараз доробляємо. Скажімо, там передбачимо скасування депутатської недоторканності — про це є домовленість між всіма сторонами. Важливо, що цей документ потенційні учасники коаліції розробили спільно та ухвалили консенсусом. Ми очікуємо, що на такому ж рівні та у такий же спосіб учасники майбутньої проукраїнської коаліції ухвалюватимуть рішення і в парламенті», — сказала кандидат у народні депутати Оксана Сироїд.

Стосовно формування майбутнього уряду, то підхід «Самопомочі» й далі базується на принципах відсутності квот, технократичності та персональній відповідальності міністрів. Кандидат у народні депутати Єгор Соболєв також підкреслив, що представники «Самопомочі» не претендують на міністерські крісла, проте готові очолити шість парламентських комітетів.