24 серпня у Коростені в Парку культури і відпочинку імені Миколи Островського відкриють пам’ятник Добрині Нікітичу. Під час театралізованого дійства перед коростенцями та гостями свята постануть давньоруські богатирі — буде відтворено фрагмент тієї історичної епохи.

Нагадаємо, в місті вже є пам’ятники княгині Ользі, князю Малу і Малуші. А Добриня теж має безпосереднє відношення до Коростеня: він брат Малуші, дружини князя Святослава. Коли княгиня Ольга спалила Коростень, вона забрала Малушу ключницею у Київ. Там вона народила сина, що ввійшов в історію як Володимир Великий.

А її брат Добриня Нікітич — другий за значенням після Іллі Муромця богатир. У літописі Добриня згадується досить часто. Під 970 роком повідомляється про те, що Добриня допоміг своєму племінникові Володимиру закріпитися князем у Новгороді. В тому ж році згадується сватання Володимира до Рогніди, де Добриня відіграв велику роль. «Володимир, — йдеться у літописі, — посадив Добриню, дядька свого, в Новгороді». Під 985 роком літописець розповідає про похід Володимира на болгар та про значення Добрині під час їх підкорення.

Скульптор Ігор Зарічний працював над проектом близько двох років. Спершу був намір зобразити його вершником — як на відомій картині «Богатирі». Але зрозумів, що це не оригінально, бо подібних пам’ятників на теренах СНД близько двох десятків. Вибрав такий варіант: Добриня стоїть біля свого коня.

Міський голова Володимир Москаленко зазначив: принциповим є те, що на спорудження пам’ятників не використовується жодна копійка бюджетних коштів. Цього разу проект фінансував земляк Леонід Матусевич.