Так вважають сьогодні в Луганській області
 
Напередодні свого професійного свята луганські шахтарі, як правило, прискорюють темпи вуглевидобутку та... готують акції протестів. Переважно їхні вимоги стосуються виплат заборгованості з заробітної плати, надання пільг, безпеки праці гірників тощо. Цього року страйків не було, хоча шахтарі державного підприємства «Луганськвугілля» обіцяли масові акції протестів, якщо уряд не виконає своїх обіцянок. Обійшлося.
Що ж стосується трудових подарунків, то вони порадували. До Дня шахтаря на вуглевидобувних підприємствах Луганської області з 1 по 31 липня було оголошено місячник високопродуктивної і якісної праці з видобутку вугілля та проведення гірничих виробок. Багато колективів, які взяли підвищені зобов’язання з вуглевидобутку, їх виконали. З початку поточного року гірники Луганщини видобули 16,5 млн. тонн палива. Своїми успіхами, як завжди, порадували ТОВ ДТЕК «Свердловантрацит», де видобуто 3 млн. 996,5 тис. тонн вугілля, непогано працювали гірники ДП «Донбасантрацит», видобувши 754,6 тис. тонн палива, а шахтарі ДП «Антрацит» видали за цей період на-гора 1 млн. 202,4 тис. тонн вугілля.
Коментуючи ці успіхи, начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Дмитро Дрожжин звертає увагу на те, що розвиток вугільного виробництва в регіоні став можливим завдяки залученим інвестиціям і державно-приватному партнерству. Брак держфінансування на технічне переозброєння і капітальне будівництво продовжує залишатися головною проблемою всіх вугільних підприємств. Так, з початку 2012 року вуглярі Луганщини з державного бюджету одержали 1 млрд. 999,6 млн. грн. Це на 638,3 млн. грн. більше, ніж торік, однак значна частина цих коштів, а конкретно — 1 млрд. 736,6 млн. грн. — пішли на виплату зарплати. На технічне оснащення та будівництво спрямовано мізер. Цього року, наприклад, на ці цілі Луганщина одержала всього 23,4 млн. грн., причому на 16,5 млн. грн. менше, ніж торік.
— Таким чином, саме приватні інвестиції є головним ресурсом для майбутнього розвитку шахт, — вважає Дмитро Дрожжин. — Як відомо, на умовах концесії в управління компанії ДТЕК передано «Ровенькиантрацит» і «Свердловськантрацит», і справи на цих підприємствах ідуть непогано. На шахту «Марія Глибока» сьогодні «заходить» одна канадська компанія, плануючи інвестувати сюди 800 млн. грн. і в десять разів підняти вуглевидобуток. До 2017 року тут планують добувати до 1 млн. тонн. По ДП «Лисичанськвугілля» дописані договори з китайськими інвесторами, які також мають намір вкласти майже 800 млн. грн. Уже зараз почато технічне переозброєння на одній із шахт «Лисичанськвугілля».
Варто зазначити, що залученню додаткових інвестицій у вугільну галузь регіону сприяє розвиток діяльності малих приватних шахт. Сьогодні на території області вже діють 66 таких підприємств, а з початку поточного року обласна рада видала ще 23 дозволи на розробку вугілля. Передбачається, що це дасть понад 13 тис. нових робочих місць, збільшить обсяг вуглевидобутку по області більш як на 2 млн. тонн і залучить у галузь 700 млн. грн. внутрішніх інвестицій. 
Луганська область, шахта «Лисичанська» . 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).