Учора на засіданні уряду було підбито підсумки роботи народного господарства за сім місяців поточного року. Зокрема, Прем’єр-міністр Микола Азаров (на знімку) зауважив, що двовідсоткове зростання валового внутрішнього продукту з огляду на кризу в єврозоні — одному з основних наших ринків збуту — непоганий результат.

«Водночас, — підкреслив очільник уряду, — цього очевидно недостатньо для значного поліпшення життя в Україні».

Він сказав, що, за даними Державної служби статистики, у липні, порівняно з червнем, промисловість дала продукції на 

3 відсотки більше. Зростання, за його словами, відбулося в основному за рахунок видобувної промисловості та виробництва електроенергії.

«Натомість, — звернув увагу урядовців прем’єр, — виявились проблеми у металургів та машинобудівників». І доручив негайно запропонувати заходи підтримки цих галузей.

На його думку, треба енергійно відкривати зовнішні ринки для вітчизняних товарів. І водночас відкривати можливості українського ринку для інвесторів з-за кордону. А також сприяти тому, щоб українські підприємства-експортери у важкий час знаходили замовлення на внутрішньому ринку. А такі можливості, переконаний Микола Азаров, насправді є навіть в умовах рецесії світової економіки.

Він повідомив, що минулого тижня зустрічався із спеціальним уповноваженим президента Республіки Корея Лі Дже О. Корейці пропонують інвестиції у вітчизняну економіку і зацікавлені в активізації взаємної торгівлі. Корейський бізнес добре роздивився потенціал України. Корея готова взяти участь у спільному виробництві в Україні швидкісних поїздів, будівництві швидкісних залізниць, спорудженні термінала скрапленого газу, у проектах в агропромисловому комплексі, проектах створення електронного врядування тощо.

На думку прем’єра, на піднесенні й торгово-економічні відносини з Китаєм, Бразилією, Індією. А тому він закликав членів Кабінету Міністрів «надати особливу увагу передусім економічним відносинам з країнами, які демонструють динамічний розвиток».

Микола Азаров висловив переконання, що чергову річницю незалежності українці зустрічають з надією та оптимізмом. 

На думку Миколи Азарова, Національний Сорочинський ярмарок має потенціал стати в один ряд з відомими у світі ярмарками. Потрібна сучасна інфраструктура і маркетинг. 

Прем’єр-міністр переконаний: треба вкладати у талановитих, обдарованих людей, давати їм максимальну свободу для реалізації і стимули для досягнення високих результатів. Насправді вони є: і в спорті, і в мистецтві, і в науці, і в бізнесі.

Як приклад він навів українську команду, яка здобула на Міжнародній олімпіаді з хімії у Вашингтоні золоту, дві срібні та бронзову медалі. А на VІ Міжнародній студентській олімпіаді з астрономії та астрофізики в Ріо-де-Жанейро студенти вітчизняних ВНЗ вибороли три призові місця і увійшли до десятки найсильніших команд.

Микола Азаров запевнив, що уряд всіляко підтримуватиме такі тенденції. За його словами, державне замовлення у вищих навчальних закладах тільки збільшуватиметься, насамперед на фахівців інженерних, природничих, технічних професій, для яких є робота.

ПРЯМА МОВА

Прем’єр-міністр Микола Азаров:

— Тільки щоденною роботою, правильними і справедливими рішеннями, після поради з людьми можна повернути довіру. А для цього треба говорити правду і про позитивне, і про негаразди.

Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).