А перевірку документів і вмісту кишень без підстав — звичайною практикою правоохоронців. Принаймні такі висновки зробили активісти кампанії «Захист і охорона: точки взаємодії із молоддю», здійснивши нещодавно тур кількома регіонами країни. Основна мета заходу — зменшення кількості випадків неправомірних дій міліції (незаконного затримання, допиту, огляду, насильства) стосовно молоді в Луганській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській і Запорізькій областях. Координацію акції взяв на себе Правозахисний центр «Поступ», що активно працює в регіоні в сфері освіти з прав людини та захисту громадських інтересів.

На центральних площах цих міст волонтери провели лекцію для студентів на тему: «Скажи «ні» злочинцям у міліцейській формі». Всім присутнім розповіли про можливі причини їх зупинки на вулиці, процедуру перевірки документів, порядок проведення особистого огляду, правила складання протоколів та фіксацій порушень вартовими порядку. Також перехожим роздали пам’ятки — жовті картки, де надруковано, як захиститися від неправочинних дій міліції. А далі було ще цікавіше. Після отримання теоретичних знань організатори запропонували студентам перейти до практичної частини акції — взяти участь у моніторингу патрульної служби та чергових частин.

— Уже ні для кого не секрет, що порушення прав людини з боку правоохоронців у країні трапляються дедалі частіше. З кожним роком жертвами цих порушень стає дедалі більше людей. Тільки минулого року від насильства постраждало близько мільйона українців, — каже активістка Правозахисного центру «Поступ» Олександра. — Тепер стосовно нашої акції. Ми виявили дуже багато порушень зі сторони вартових порядку. Наприклад, у Харкові впала в око робота патрульних. У них були відсутні бланки протоколів. А на одній із вулиць взагалі натрапили на правоохоронця, від якого тхнуло алкоголем. Особливе занепокоєння виникло під час відвідин райвідділів.

Зокрема, активісти кампанії виявили низку грубих порушень у РУВС Харкова. Так, у Київському, Дзержинському і Комінтернівському райвідділах відсутні «скриньки довіри», не доступні книги скарг і пропозицій, інформаційні стенди не містять повної інформації. Правоохоронці халатно ставляться до виконання вимог чинного законодавства. Адже телефони довіри, а також прокуратури часто вказані з помилками або відсутні зовсім. Люди з обмеженими можливостями можуть самостійно потрапити тільки в два з п’ятнадцяти відділень. В інших пандуси просто відсутні.

За інформацією правозахисної організації Amnesty Іnternatіonal в Україні, на велику кількість скарг, які базуються на обґрунтованих звинуваченнях у серйозних порушеннях прав людини, правоохоронці дають стандартну відповідь щодо «відсутності складу злочину». Уповноваженим законодавством України органом на проведення розслідування є прокуратура. Однак вона не спроможна провести ефективне розслідування таких скарг через свою подвійну відповідальність: з одного боку, вона відповідає за перевірку законності дій міліції, а з другого — підтримує обвинувачення у суді, а відтак має тісні зв’язки з працівниками міліції.

Щоб не стати жертвою правоохоронців, правозахисники дають кілька порад. По-перше, завжди потрібно мати при собі паспорт. По-друге, нічого не можна підписувати, не читаючи та не впевнившись на 100% у правдивості папера, на якому ставиш підпис. А якщо правоохоронці застосовують силу, підписуйте протокол, але одразу ж потім його і оскаржуйте. Викликайте «швидку» під райвідділ, кажіть про застосування сили, побиття, просіть відвезти в травматологію. Користуйтеся послугами адвоката або зверніться до правозахисних організацій, щоб правильно зібрати докази, пройти судово-медичну експертизу. Ну, й найголовніше — не треба боятися скаржитися на дії працівників міліції.

Фото надано ПЦ «Поступ».