Кандидати у народні обранці від столиці обіцяють городянам Силіконову долину, метро під кожен під’їзд, службу консьєржів. І все це — на халяву!
 
ЦВК завершила прийом документів на  реєстрацію кандидатів у народні депутати по всіх виборчих округах країни. У тому числі, по Києву, де «нарізано» їх 13 одномандатних: у перегонах братимуть участь понад 208 осіб. Що ж пропонують столичні мажоритарники у програмах, які конкретно вони мають наміри щодо своїх округів у разі потрапляння до парламенту?
Здебільшого кандидати по Києву обмежилися загальними тезами про поліпшення життя, такими само обіцянками кардинальних змін соціального і політичного характеру. А от їхні обіцянки щодо змін у конкретних виборчих округах і «окремо взятих районах» — безмежні!
Один хоче реконструювати всі комунальні мережі, завдяки чому мешканці забудуть про «місяці без води і тепла». Інший — щоб із кранів на кухнях киян текла винятково питна вода. Цілком дорослі люди цілком серйозно обіцяють киянам у разі перемоги: створити умови, за яких можна буде пересісти на... електромобілі; спорудити нові станції Сирецько-Печерської лінії метрополітену від Виноградаря до Мінського масиву — «Мостицьку», «Виноградар», «Синьоозерну», «Вітряні гори», «Площу Шевченка» (хоч за проектом Генплану Києва на цій ділянці передбачено лише три нові станції — і всі на Виноградарі); надати вчителям, вихователям, медпрацівникам, працівникам культури і молоді можливість щороку відпочивати на березі Дніпра; здійснити капітальний ремонт усіх підвалів із заміною тепломереж і труб водопостачання; поміняти застарілі газові й електричні плити, безплатно встановити в кожен будинок систему доочищення води; створити службу консьєржів у кожному будинку за рахунок бюджету Києва.
Є кандидат, котрий пропонує зорганізувати на Троєщині (природно, крім довгожданого метро) «Силіконову долину»: діловий центр «Троєщина-сіті», кіноконцертний комплекс на 5 тис. місць і відкритий майданчик біля нього на 50 тис. місць — «з можливістю виступу тут світових зірок естради», районний спортивний стадіон «з можливістю проведення матчів першості України з футболу», районну багатопрофільну лікарню з пологовим відділенням, драматичний театр. Ух!
Довідка словника сучасних географічних назв Яндексу. Для тих, хто з якоїсь причини не знає, що таке — Силіконова долина: журналістське кліше для визначення долини Санта-Клара у штаті Каліфорнія. Словосполучення давно стало власною назвою і означає зону високих технологій — територію з концентрацією об’єктів електронної і комп’ютерної індустрії, науково-дослідних та освітніх центрів, висококласних ІТ-фахівців та венчурних фірм, котрі не бояться інвестувати у сферу високих технологій. Чому силіконова? У Долині розташовані підприємства напівпровідникової індустрії, у котрій як основний матеріал для виробництва інтегральних мікросхем застосовується кремній (sіlіcon — кремній). Глобальна комп’ютеризація дає нечувані прибутки жителям Силіконової долини. Тут мешкає найбільша у США кількість багатіїв, тому цю місцину називають також Долиною мільйонерів.
Ще один кандидат, котрий балотується у Києво-Святошинському районі, скромніший: обіцяє «лише» три нові школи і сім нових дитячих садків, три нових пункти швидкої і невідкладної допомоги, вісім нових парків на території округу, пляжі на всіх водоймах, нові соціальні продовольчі ринки, а також мережу соціальних магазинів на Куренівці і в Пущі-Водиці! Не кажучи про такий  «дріб’язок», як капітальний ремонт 50% будинків і забезпечення освітленням 90% вулиць в окрузі, а також гарантії середньої місячної зарплати до 7 тис. грн. Не упустив кандидат і великі підприємства району. Наприклад, зобов’язався збільшити випуск частки транспортних літаків виробництва ДП «Антонов» на ринку авіаперевезень України до 20%!
Інший «благодійник» киян запевняє, що збереже у своєму окрузі пам’ятки архітектури і «надасть їм статусу державного і міжнародного значення». Про те, де конкретно в цьому районі знаходяться пам’ятки, здатні потіснити Софію і Лавру, претендент не пояснює. Інші обіцянки не менш фантастичні: демонтаж потворних споруд на правому схилі Дніпра, навколо Софії і на Андріївському узвозі. Для цього пропонується скласти перелік цих об’єктів і встановити для власників спеціальний податок, що має зробити утримання такої нерухомості... нерентабельним. Бу-га-га!
Не менш фантастичні зміни очікують на киян (у разі голосування за обіцяльників!) у сфері охорони довкілля. Годі й казати, що житимемо ми у раю із висячими садами Семіраміди, мінеральними фонтанами на кожному кроці, власними басейнами і т. д., і т. п. Клепка поїхала у тих, хто претендує назватися нашими представниками у парламенті країни? Але ж не до такої міри!
І насамкінець інформація про Силіконову долину для обіцяльників і тих, хто їм вірить (!). Тут інтелект конкурує з інтелектом, а капітал з капіталом; тут немає значення, якої ти національності, а важливо, який  фахівець і чи віриш ти в себе; тут не бояться ризикувати, вкладаючи кошти в нове; тут триває боротьба високого духу із закостенілою матерією; тут працюють 365 днів на рік, сім днів на тиждень, 24 години на добу!
То як щодо побудови Силіконової долини на Троєщині? Беремося?
vpysanska@golos.com.ua
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.