На один день у кінці серпня фестиваль «Солодке диво» перетворює невеличке місто Гола Пристань на культурний та туристичний центр Херсонщини. Задумувався він як конкурс на найбільший кавун, та вже незабаром перетворився на яскраве свято народної творчості, ремесел та демонстрацію вміння виростити на клаптику землі надзвичайно смачну та корисну ягоду.

Нинішнього літа через посуху й спеку польові кавуни, приміром, достигли на два тижні раніше, і через скорочений термін вегетації замість звичайної для Таврії ваги у 7—8 кілограмів мали в середньому всього 5—6 кілограмів. Однак це не завадило фермерові з Голої Пристані Ростиславу Покотилову   (на знімку праворуч) виростити без будь-якої «хімії» гігантський кавун у 35,6 кілограма, ставши переможцем конкурсу. Причому вдруге: торік Ростислав також завоював на «Солодкому диві» перше місце із кавуном у рекордні 43,1 кілограма!

Утім, цього року ще одним справжнісіньким героєм фестивалю став директор Південної державної дослідної станції баштанництва Володимир Лимар, котрий представив ... усього лише невеличку жовту диньку на чотири кілограми. Але диня виявилася аж ніяк не простою. Виведений протягом семи років клопіткої селекції трудовим колективом станції новий сорт «Фортуна» (52-й за рахунком з часу створення наукового закладу) славний не вагою, а надзвичайно високою насиченістю вітаміну С: сто міліграмів на кілограм ваги! У лимонах чи апельсинах його, звичайно, більше, однак «вітамінну» диню не треба везти в Україну з-за кордону — наші землі її цілком задовольняють. До того ж і зберігаються баштанні нового сорту довго без будь-яких промислових холодильників чи воскування.

Для багатьох гостей «Солодкого дива» відкриттям виявилися не тільки новий сорт дині, насичені каротином жовті кавуни, величезні грона достиглого винограду чи ожина завбільшки майже з голубине яйце. А також і страви, які з них виготовили, і запропонували відвідувачам для безкоштовної дегустації. Ягоди свіжі та мариновані, солоні та сушені за прадідівськими рецептами, тонке на смак варення з кавунових кірок, і навіть кавунова «текіла» — усе це можна було роздивитися, скуштувати і навіть дізнатися технологію приготування. На фестивалі не було шеф-кухарів іноземних ресторанів: кулінарними секретами, що передаються поколіннями, ділилися мешканці навколишніх сіл. А оскільки апетитні шедеври на «Солодкому диві» ніколи не повторюються, біля яток гостинних господарочок натовпи цікавих з року в рік не меншають.

— Нині одразу у кількох містах на півдні України намагаються заснувати схожі на наше шоу. Але спроба скопіювати «Солодке диво» ні в кого не вдасться, бо на нашому фестивалі кожного року відбувається щось нове та цікаве! — з гордістю наголосив незмінний голова оргкомітету, міський голова Голої Пристані Анатолій Негра.

Готуючись до фестивалю, місцева влада на бюджетні та спонсорські кошти істотно розширили набережну мальовничої річки Конки. А поруч встановили пам’ятник чумакам, котрі споконвіку ходили в ці краї по сіль. Селяни вже вигадали прикмету: якщо потерти волові лоба між рогами, у наступні роки знадобиться не один віз, аби щедрий врожай на базар вивезти.

Херсонська область.

Чумацька мажа на набережній Голої Пристані «підбирає пасажирів». 

Фото автора.