Профтехучилища Херсонщини нинішнього року випустили 825 спеціалістів для сільського господарства, але все одно ніяк не можуть задовольнити дефіцит кадрів. За даними обласного центру зайнятості, перед початком сезону польових робіт роботодавці виставили аж 607 заявок на трактористів та машиністів інших агрегатів сільськогосподарської техніки. Повністю задовольнити їх так і не вдалося — 18 вакансій досі фігурують у базах даних районних служб працевлаштування.
Розгадка такої невідповідності у тому, що фермери неохоче приймають у штат випускників ПТУ. Адже вони переходять на використання сучасних агрегатів і не наважуються довірити імпортний комбайн вартістю понад мільйон гривень чи трактор за півмільйона вчорашньому петеушникові, котрий машину подібної моделі раніше в очі не бачив. Директори ПТУ також нарікають на застарілість навчального обладнання та майстерень, де переважно використовують спадок радянських часів. Щоправда, зараз влада регіону намагається виправити ситуацію. Обласне управління освіти і науки пропонує протягом 2014—2015 років створити на базі ПТУ п’ять «кущових» спеціалізованих центрів аграрної професійно-технічної освіти. Чудово розуміючи, що в кожне училище одразу нову техніку придбати неможливо, управлінці пропонують укомплектувати нею бодай один такий центр на кожні 2—3 райони. Та й для цього необхідно «нашкребти» в обласній скарбниці близько 35 мільйонів гривень, на що згода керівництва облради та облдержадміністрації є, але самих грошей поки що немає...
Фазанів нічим годувати
Понад дві тисячі фазанів та три тисячі качок кряква виростили та випустили в дику природу працівники єдиного на Херсонщині розплідника, створеного членами регіональної організації Українського товариства мисливців та рибалок у Цюрупинському районі області. Але наступний рік для нього та пернатих, на жаль, таким щедрим уже не буде — обласна рада УТМР збирається скоротити вирощування качок на базі розплідника приблизно на чверть. Голова ради Леонід Величко пояснює: птахів годують зерновідходами, а вони, через посуху та поганий урожай, за останні місяці подорожчали з 500 до двох тисяч гривень за тонну. А додаткових коштів на корми у адміністрації розплідника просто немає, адже працює він не на прибуток і утримується переважно на внески шістнадцяти тисяч членів обласної організації УТМР.