Громадське обговорення проекту бюджету Тернопільщини на 2015 рік, яке відбулося минулої п’ятниці, було за настільки велелюдного зібрання, що довелося перенести слухання в більше приміщення. А от наскільки це було ефективно — інше питання. 

Із новаціями у формуванні та розподілі бюджетних коштів у новому році присутніх ознайомив керівник департаменту фінансів облдержадміністрації Степан Скибляк. Як відомо, формування показників місцевих бюджетів здійснюється на основі змін до податкового та бюджетного кодексів, реформування бюджетних відносин. Ініціативу в наповненні бюджету, ефективному розподілі коштів центр частково віддав на місця, але чи зуміють тут скористатися цим — велике запитання? Недарма головний фінансовий документ уже назвали бюджетом виживання і проїдання, а не розвитку. На розвиток передбачено лише 14,4 мільйона гривень за потреби вдесятеро більше.

Водночас учасники громадських слухань наголошували саме на тому, як використовують кошти. Чи потрібно у профтехучилищах три роки готувати оператора комп’ютерного набору, якщо пенсіонерки на місячних курсах освоюють те саме? І таких прикладів — море. Не кажучи про зловживання у використанні бюджетних коштів. Нещодавно фінансові інспектори виявили факти закупівлі в одному з комунальних медичних закладів області котлів, вартість яких утричі перевищує ринкову. В жодні рамки не вкладається те, що навіть виділені області кошти не освоюють, і вони знову повертаються до Києва. Зокрема, 13 мільйонів гривень, виділених Шумському району на енергозбереження, через конфлікт між керівниками району не використано.

Багатьох дивувало, чому громадські слухання відбуваються після обговорення проекту бюджету на засіданнях постійних комісій, а не навпаки? За словами голови обласної ради Василя Хомінця, через відсутність кворуму навіть не всі комісії його розглянули. Окрім того, поза увагою учасників слухань залишилася програма соціально-економічного розвитку області на 2015 рік.

— Люди хочуть зрозуміти, як жити далі, а їм називають голі цифри, — наголосив він. — Передусім треба розглянути основні напрями соціально-економічного розвитку, визначити стратегію розвитку краю. Бюджет — це тільки інструмент. Слухання практично проігнорували депутати обласної ради, мабуть, втомилися від шестирічної роботи. Потрібно назвати чиновників, з вини яких не використано і повернуто бюджетні кошти.

Роман Заставний також попередив: якщо на місцях далі братимуть відкати, а вони сягають від 10 до 30 відсотків, то він не береться вибивати гроші для області. Народний депутат Степан Барна пообіцяв лобіювати питання про повернення спиртовим підприємствам області статусу юридичних осіб, адже саме вони давали 25—30 відсотків надходжень до місцевих бюджетів.

Зауваження і пропозиції до проекту бюджету, що пролунали під час громадських слухань, розглянуть на засіданні бюджетної комісії, після чого головний фінансовий документ області винесуть на розгляд депутатів обласної ради.

Тернопільська область.