Розслідуючи причини масштабних лісових пожеж на Херсонщині, з якими нещодавно боролися навіть міліція та військові під керівництвом Прем’єр-міністра Миколи Азарова, співробітники Служби безпеки України «відкрили» у Цюрупинському районі області аж два нелегальних піщаних кар’єри. Там, під виглядом будівництва протипожежних водойм та під’їзних шляхів до них, тривав видобуток піску для продажу в Криму. Реакція була однозначною та жорсткою: прес-група облуправління СБУ негайно відрапортувала громадськості про порушення щодо власників кар’єрів кримінальної справи. Але постає питання: чому розкрадання дармових будматеріалів біля сіл Пролетарське, Дніпровське та Раденське правоохоронці помітили тільки після несподіваного візиту цілої бригади високопосадовців із Кабміну та Генпрокуратури?
Адже облаштування підпільних кар’єрів на місці соснових насаджень в області не було секретом ані для чиновників, ані для місцевих жителів. Роботи на кар’єрах ведуться вже четвертий рік (!), причому видобування піску відбувається у промислових обсягах. Достатньо сказати, що на місці злочину співробітники СБУ виявили п’ять вантажівок, три екскаватори та бульдозер. Відвантажували будматеріал у вагони, які охоче надавали залізничники. Тож тільки протягом останніх двох років удавані будівники водойм заробили понад десять мільйонів гривень. Дивно, якщо бізнес вівся легально, то чому тепер зненацька він перетворився на злочин? Якщо ж він із самого початку був відвертим порушенням закону, то чому кримінальну справу порушили тільки зараз?
Та насправді такі ж питання можна задавати багатьом посадовцям та екологічним контролерам не тільки у Цюрупинському, а також у Голопристанському й Каховському районах області — всюди, де буяють ліси, штучно висаджені в межах Олешківської пустелі. За заниженими підрахунками чиновників Херсонської облдержадміністрації, тут налічуються не дві, а щонайменше півтораста подібних копанок. Чи знають про це органи самоврядування тих населених пунктів, поруч із якими розташовані нелегальні кар’єри? Звичайно, знають, бо каравани машин з піском та щоденний гуркіт екскаваторів не приховаєш. Але мовчать, бо також потроху користуються незаконними вигодами. Добувачі природних ресурсів охоче надають сільрадам спонсорську допомогу (у тому числі і безкоштовним піском), та й прості селяни ніколи не вважали злочином накопати й вивезти додому машину-другу доступного будматеріалу. Додатково розслідувати варто було б інше — причини бездіяльності районних та обласних правоохоронних органів. Бо такий тривалий нейтралітет наводить лише на одну думку: чи не виступали нелегальні добувачі піску спонсорами міліції, СБУ та прокуратури?
Херсонська область.