Харківська міськрада надала російській мові статус регіональної. Відповідне рішення ухвалили на вчорашній сесії міськради. Фракція «Батьківщина» за нього не голосувала і залишила сесійну залу на знак протесту. Протестували проти розгляду цього питання і під стінами адмінбудівлі.
Нагадаємо, статус регіональної російській мові вже надали Одеса, Севастополь, Красний Луч (Луганська область), а також Одеська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Дніпропетровська та Луганська області. Відповідні рішення ухвалили міські та обласні ради.
Водночас міська рада Ізмаїла Одеської області відмовилася розглядати питання про надання болгарській мові статусу регіональної нарівні з російською. Як відомо, за мовним законом громади можуть розраховувати на регіональний статус для своєї мови на території району, міста, села, селища, якщо нею, згідно з даними останньому перепису, розмовляють 10% населення. В Ізмаїлі, за даними всеукраїнського перепису, російське населення становить 43,7%, українці — 38%, болгари — 10% і молдовани — 4,3%. Інші групи нечисленні.
Вл. інф.