М’ясо тварини, яка загинула від сибірки у селі Вознесенка Мелітопольського району Запорізької області, потрапило в торгову мережу.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Мелітопольського міськвиконкому, ця інформація була озвучена під час екстреної виїзної наради керівництва Запорізької облдержадміністрації, Мелітопольської райдержадміністрації та Мелітополя.
«Поодинокий випадок падежу великої рогатої худоби було зафіксовано в селі Вознесенка на пасовищі. Пізніше лабораторні дослідження показали, що півторарічна телиця була інфікована сибіркою. При цьому, до з’ясування причини загибелі тварини селяни спробували реалізувати м’ясо. Як встановили правоохоронці, 2 кг небезпечної яловичини придбали жителі Мелітополя, і майже повністю встигли їх з’їсти, ще 10 кг — потрапили на одну з баз відпочинку Кирилівки», — цитує прес-служба озвучені під час виїзної наради дані.
Після встановлення факту реалізації м’яса загиблої тварини через торгову мережу «вжили заходів для розшуку городян, які купили м’ясо, і до середини суботи, 18 серпня, цих людей було знайдено. Їх одразу оглянули медики і призначили профілактичне лікування, як і трьом працівникам магазину «Євгенія» у Новому Мелітополі, де реалізовувалася яловичина». За інформацією завідувачки епідвідділу Мелітопольської міської санепідемстанції Лариси Саприкіної, цю торгову точку було опечатано, а пізніше — вилучено й інші продукти, які лежали на прилавку поряд з інфікованим м’ясом, у приміщенні проведено дезінфекцію. У зв’язку з оголошенням карантину на території Мелітопольського району, в місті посилено контроль за реалізацією м’ясних і молочних продуктів у торговій мережі та на ринках, пише УНІАН. За даними епідеміологів, сибірка — особливо небезпечна інфекційна хвороба і для тварин, і для людей. Джерелом інфекції є хвора худоба: ВРХ, коні, вівці, кози. Кішки та собаки до сибірки менш чутливі. Інфікування людини можливе під час догляду за тваринами та обробки м’яса. Крім цього, зараження не виключене під час контакту з продуктами тваринництва — шерстю, шкірою, хутром і щетиною. Інфекція потрапляє в організм людини й з грунту, в якому спори сибірки можуть перебувати впродовж кількох років.
Як інформує наш власкор Леонід Сосницький, нині з Вознесенки ні м’ясо, ні молоко і молокопродукти, ні тварин, ні навіть корми вивозити не можна. У селі до особливого розпорядження без дозволу ветлікаря також заборонені будь-які «кров’яні» операції: зняття шкіри з тварин тощо. Тим часом у містах і районах Запорізької області відбулися засідання відповідних комісій з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій. Головна рекомендація жителям: не панікувати, адже усе під контролем. А також не купувати м’ясо-молочних виробів на стихійних ринках.
 
 
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.