Центральна виборча комісія зареєструвала 139 кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку Радикальної партії Олега Ляшка в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Крім того, низкою постанов оформлено 58 кандидатів, висунутих 8 політичними партіями в одномандатних виборчих округах, зокрема: Народно-демократична партія, Християнсько-демократична партія України, «Народно-трудовий союз України», «Європейська платформа», Патріотична партія України, Радикальна партія Олега Ляшка, Політична партія малого і середнього бізнесу, «Козацька Українська Партія». А також 140 претендентів, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 20 регіонах України.
Водночас, як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, комісія відмовила в реєстрації 39 особам через відсутність деяких передбачених законодавством документів. Натомість оформила довірених осіб 222 кандидатів у народні депутати, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах у 22 регіонах та уповноважених осіб Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за реформи) Віталія Кличка», ВО «Свобода», ВО «Громада» в одномандатних виборчих округах. Крім того, комісія надала дозвіл Всеукраїнській молодіжній громадській організації «Колегія молодих управлінців та юристів» мати офіційних спостерігачів під час виборів 28 жовтня 2012 року, громадській організації «Земляки» — на території Вінницької області, а Дніпропетровській обласній громадській організації «Народний контроль» — на території Дніпропетровської області.
Насамкінець Центрвиборчком затвердив кошторис за бюджетною програмою «Створення та запровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчих дільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України в 2012 році» на загальну суму 993 млн. 600 тис. гривень.
Існує запит не просто на нові обличчя, а на нову якість
Політики, які вже були при владі, в парламенті, повинні йти на мажоритарні округи і там отримати кредит довіри. В цьому переконаний голова політичної партії Українська платформа «Собор», народний депутат Павло Жебрівський. За його словами, понад 40 відсотків виборців не визначилися, за кого голосувати. «У суспільстві існує запит не просто на нові обличчя, а на нову якість. Тому Українська платформа «Собор» запропонувала свій список як стартовий майданчик для громадськості: митцям, науковцям, письменникам. Цим ми прагнемо зробити щеплення мораллю українській політиці», — цитує слова лідера прес-служба «Собору».
Презентували карти з межами округів
В Інституті передових технологій презентували серію карт, підготовлених інститутом до початку виборчої кампанії. На них враховано особливості та відмінності формування (порівняно з попередніми перегонами) виборчих округів. Серія включає: детальну адміністративну карту України з усіма населеними пунктами та межами округів, оглядову карту з округами в межах областей, детальну карту областей із межами округів, детальну карту (до кожного будинку) великих міст із межами округів та адресами дільниць. Карти та їх електронні версії призначені для допомоги в організації, проведенні та підбитті підсумків виборів.
Понад 80 відсотків кандидатів- мажоритарників — технічні
Більш як 80 відсотків зареєстрованих ЦВК кандидатів у народні депутати в мажоритарних округах є технічними і не мають жодних шансів на перемогу. В цьому переконаний голова Всеукраїнської громадської організації «Спільна Мета» Руслан Бортнік. За його словами, частину з них становлять дуже близькі типажі популярних і потенційно прохідних кандидатів, ще 15—20% — люди, які вирішили потішити своє самолюбство участю у виборчій кампанії та мають певні кошти. Але основна маса (40—50%) — це формально незалежні кандидати, які насправді є членами команд претендентів-фаворитів.
Саме через таких «кандидатів», переконаний політолог, реалізовуватимуться стратегії «чорного піару», частково проводитимуться виборчі каси й розрахунки. «Такої кількості технічних кандидатів у парламентських перегонах в Україні, як на цих виборах, ще не спостерігалося за історію незалежності» — резюмував Р. Бортнік.