Футбол. Контрольний матч національних збірних. 
Україна — Чехія 0:0.
Україна: П’ятов, Бутко, Хачериді, Ракицький, Селін, Зозуля, Тимощук (Гусєв, 46), Гармаш (Безус, 72), Коноплянка (Ротань, 46), Девич (Степаненко, 71), Селезньов (Ярмоленко, 46). Тренер — Олег Блохін.
Чехія: Чех, Гебре Селассіє (Райторал, 78), Сівок, Кадлец, Лімберський, Гюбшман, Даріда (Сухі, 87), Коларж (Петржела, 46), Ірачек (Гушбауер, 84), Піларж (Резек, 65), Лафата (Пекгарт, 57). Тренер — Міхал Білек.
Рефері — Мілорад Мажич (Сербія).
Львів. «Арена Львів». 33 153 глядачі. 15 градусів.
Перший сюрприз уболівальників, котрі прийшли на стадіон, чекав ще перед початком зустрічі. Відбулася зворушлива й урочиста церемонія, в центрі якої був нападник Андрій Воронін. Він завдав символічного удару по м’ячу і завершив свою кар’єру гравця національної збірної України. За словами футболіста, тепер він зосередиться на виступах у своєму новому клубі — «Фортуні» з німецького міста Дюссельдорфа, котра виступає у Бундеслізі.
Перед цим заступник директора МОК «Євро-2012» Іван Федоренко за дорученням президента УЄФА Мішеля Платіні вручив керівництву Львова та його мешканцям спеціальні відзнаки за відмінно організовану частину чемпіонату континенту.
А потім, власне, і розпочався поєдинок, котрий, не зважаючи на його товариський статус, мав для господарів особливо престижне значення. Звичайно, і наші футболісти, і їхні прихильники добре пам’ятали, як майже рік тому в Празі українці зазнали болісної поразки — 0:4. І можна здогадатися, з яким настроєм вийшли на поле підопічні Олега Блохіна. Але і гості, котрі, безперечно, є командою добротною, танцювати під дудку суперника не збиралися. І налагодили досить гостру контргру.
Однак небезпечніше діяли українські футболісти. Ще в дебюті міг забити Селін, якого шикарною передачею на ударну позицію вивів досвідчений Тимощук. Але Євген не влучив у дальній кут воріт. Так тривало й надалі. Господарі створювали моменти, не реалізовували їх, бо бракувало рішучості та винахідливості, а декому — досвіду. Натомість чехи за найменшої нагоди намагались увірватися в оборонні порядки господарів і завдати їм неприємностей.
Був момент, коли Девича майже ідеальною фланговою передачею знайшов Коноплянка. Але новоспечений донеччанин не скористався ситуацією, пробивши значно вище воріт. Потім, на передостанній хвилині тайму, він повинен був забивати, коли вискочив сам на сам із Чехом, але не влучив у дальню «дев’ятку». Це був, либонь, найреальніший шанс збірної України забити до перерви.
Ну, а найкращими на стадіоні поки були глядачі, котрі демонстрували найвищий клас уболівання і терпляче чекали результативних дій своєї команди. Так, за явної ігрової переваги українських футболістів, але без забитих м’ячів, завершилася перша половина матчу.
Зробивши три заміни одразу після перерви, господарі поля притисли суперника на його половині. Однак склалося враження, що українські футболісти хотіли завести м’яча у ворота Чеха. Але то були марні потуги. Потрібно було діяти ще агресивніше і швидше.
От і сильний удар Ракицького зі штрафного хоч і з натугою, але парирував воротар збірної Чехії і лондонського «Челсі». До речі, після зустрічі клуб прислав за ним спеціальний літак. Так вчинило і керівництво донецького «Шахтаря», забравши своїх футболістів з обох збірних і відправивши їх зі Львова додому чартерним рейсом.
У другій половині українці мали ще більшу перевагу. Адже в підсумку все могло для них закінчитися кепсько. Степаненко зробив подарунок чехам, і лише неабиякими зусиллями ситуацію врятував Хачериді.
Після зустрічі наставник чехів Міхал Білек сказав:
— Сьогодні був відмінний матч. Я задоволений, що гра відбулася на дуже високому рівні. Українська команда грала краще від нас, агресивніше. Натомість ми добре діяли в обороні, тому результат вважаю закономірним.
Мене дуже вразило прощання з Вороніним. У нас також відбуваються схожі церемонії. Але у вас це було особливо зворушливо. Уболівальники аплодували стоячи.
— Чи виконали ваші підопічні завдання, які перед ними поставили?
— Ми маємо досить велике коло кандидатів до збірної. Деяких ми сьогодні переглянули і зробимо певні висновки.
— А як вам атмосфера на стадіоні «Арена Львів» під час поєдинку?
— Ваші фани чудово вболівають, хороша атмосфера. В кінці матчу глядачі засмутилися, бо так і не побачили забитого м’яча...
Олег Блохін грою підопічних в цілому залишився задоволений. Але...
— Це була наша перша зустріч після Євро-2012. Ми давно не збиралися разом, та й часу для цього не було. Щодо сьогоднішньої гри нашої команди, то в цілому вона мене задовольнила. Гадаю, що вболівальників також. Не вистачило одного — переможного результату. Ми мали більше моментів, ніж чехи, але жоден із них не довели до логічного завершення. З іншого боку, не можна не зазначити, що сьогодні виступали дуже молоді футболісти, і їм поки десь не вистачає холоднокровності. На молодість я списую і ті помилки, яких вони припустилися наприкінці зустрічі. Хоча в цілому подібні похибки в матчах із командами такого рівня неприпустимі.
Але загалом, повторюю, я задоволений і бачу, що в психологічному плані хлопці готові грати, а не відбувати номер. Всі боялися, що після прощання Шевченка і Вороніна збірна України перестане існувати як команда, але сьогодні хлопці довели, що це не так — збірна є. Але нашій молоді, звичайно, потрібно ще рости, є до чого прагнути, щоб стати тими футболістами для команди, якими були для неї Шевченко і Воронін.
— Чи всі сьогоднішні заміни були плановими?
— Так. Ми прагнули трохи змінити гру і дати можливість зіграти багатьом.
 
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (зі Львова).
 
Гравець і тренер: Андрій Воронін і Юрій Роменський; обидва мають відношення до Одеси.
 
Момент зустрічі.
 
Петер Чех.

Фото Павла КУБАНОВА,  Євгена КРАВСА (спеціально для «Голосу України»).
* * *
Того ж дня відбулися інші контрольні поєдинки:
Азербайджан — Бахрейн. 3:0. Росія — Кот-д’Івуар. 1:1. Вірменія — Білорусь. 1:2. Болгарія — Кіпр. 1:0. Люксембург — Грузія. 1:2. Норвегія — Греція. 2:3. Швеція — Бразилія. 0:3. Данія — Словаччина. 1:3. Албанія — Молдова. 0:0. Австрія — Туреччина. 2:0. Хорватія — Швейцарія. 2:4. Угорщина — Ізраїль. 1:1. Чорногорія — Латвія. 2:0. Македонія — Литва. 1:0. Бельгія — Нідерланди. 4:2. Естонія — Польща. 1:0. Німеччина — Аргентина. 1:3. Північна Ірландія — Фінляндія. 3:3. Сербія — Ірландія. 0:0. Словенія — Румунія. 4:3. Уельс — Боснія. 0:2. Англія — Італія. 2:1. Франція — Уругвай. 0:0. Шотландія — Австралія. 3:1. Ісландія — Фарерські острови. 2:0. Португалія — Панама. 2:0. Пуерто-Ріко — Іспанія. 1:2.