З такою ініціативою виступив Полтавський міський центр для безпритульних благодійної асоціації «Світло надії». За 8 місяців існування центру його послугами скористалися 112 осіб. 21 людині допомогли відновити документи, шістьох працевлаштували, ще 35 трудяться на тимчасових роботах, а дев’ятеро не лише працюють, а й мають власне житло.
Нині в центру  тридцять підопічних. Одна з найбільших проблем — харчування, адже постійного фінансування благодійна справа не має. Хоча цього року з міського бюджету обіцяють виділити 200 тисяч гривень на продукти, поки що доводиться розраховувати на благодійників, приватних підприємців і небайдужих людей, які приносять і привозять сюди продукти. Тому й виникла ідея створити «Банк їжі»: домовитися з супермаркетами і місцевими гастрономами, щоб ті передавали центру продукти, термін зберігання яких закінчується. Адже навіть якщо такі харчі прострочені, це ще не значить, що вони вже непридатні для споживання. Магазини мають їх утилізувати, натомість після перевірки продукти могли б поповнити раціон безпритульних. Не зі смітника ж! Розраховують тут і на підтримку простих полтавців.
— Ми хотіли б, щоб люди знали більше про наш центр, не викидали одяг та інші речі, а приносили б їх до нас, — зазначає виконавчий директор БА «Світло надії» Максим Демченко. — Закликаємо: «Зроби так, щоб люди не приходили за сніданком до сміттєвих баків». Нехай безхатченки краще харчуються в центрі, ніж із урни.
У центрі розраховують, що вже за кілька місяців «Банк їжі» отримає перші «внески».