На околиці села Небелівки Новоархангельського району, що на Кіровоградщині, україно-британська археологічна експедиція виявила місто трипільців середини ІV тисячоліття до нашої ери. 
Воно, на думку вчених, було найбільшим на той час європейським мегаполісом. За останніми підрахунками, поселення займало площу в понад триста гектарів.
Попри те, що офіційно експедиція під керівництвом українського археолога, кандидата історичних наук Михайла Відейка та британського вченого, викладача Даремського університету Джона Чепмена іменується україно-британською, до неї долучилися археологи з дев’яти країн (крім названих — із Ірландії, Швейцарії, Малайзії, США, Франції, Канади та Шотландії). Нині їм допомагають ще й волонтери з Кіровограда та Новоукраїнки. Останніх організував керівник археологічного гуртка, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини обласної державної адміністрації Валентин Собчук. А от від допомоги самих небелівців довелося відмовитися: надто делікатна це справа — докопуватися до решток старожитностей та доісторичних споруд.
За сто двадцять років вивчення трипільської культури такий великий за площею об’єкт досліджується вперше і спростовує поширені погляди стосовно того, що трипільці не мали великих споруд.
Нині вчені планують скласти детальний план трипільського поселення і одержати чіткіші, ніж досі, уявлення про його інфраструктуру, суспільний та економічний устрій. Тож роботи тут — на роки. А основний головний біль керівників експедиції — як уберегти пам’ятку в подальшому, скажімо, від чорних археологів. Зокрема, розглядається можливість присвоєння цій території статусу заповідника.
Це, як мінімум, дало б законні підстави для охорони археологічних об’єктів на місці.
На знімку: Михайло Відейко (праворуч) та Валентин Собчук (у центрі) пояснюють волонтерам делікатність завдання.
Фото Наталі КРАВЧЕНКО.