Центральна виборча комісія виключила з виборчого списку кандидатів у народні депутати політичної партії «Наша Україна» 34 особи. Такого висновку комісія дійшла з огляду на те, що на день подання документів на реєстрацію ці кандидати не подали заяви про згоду балотуватися.
Водночас, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, було зареєстровано 185 кандидатів, включених до виборчого списку «Нашої України», 59 кандидатів, включених до виборчого списку політичної партії Українська платформа «Собор» та 225 кандидатів, включених до виборчого списку Української партії «Зелена планета» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Низкою постанов також зареєстровано 52 претенденти, яких висунули п’ять політичних сил в одномандатних виборчих округах, зокрема: «Наша Україна», Українська народна партія, Українська платформа «Собор», «Закон і порядок», «Руська єдність». А також 86 кандидатів, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 14 регіонах України.
Крім того, ЦВК оформила довірених осіб кандидатів, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах у 24 регіонах. Зареєстровано також п’ять уповноважених осіб політичної партії «Нова політика» та одну уповноважену особу Ліберальної партії України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Опозиція звернеться до міжнародних інстанцій
Вищий адміністративний суд підтвердив законність відмови в реєстрації кандидатами в депутати Юлії Тимошенко та Юрію Луценку. Відповідне рішення винесла колегія суддів у складі Веденяпіна Олександра, Черпака Юрія та Зайця Володимира.
«Постанова Київського апеляційного суду від 11.08.2012 року є обґрунтованою і оскарженню не підлягає», — цитує ухвалу суддів ВАСУ прес-служба партії «Батьківщина».
У свою чергу представник партії у ЦВК Руслан Князевич на брифінгу зауважив, що сенсації не сталося й українські судді продовжують виносити політико-правові рішення. «Ми вичерпали всі можливості в українських судах і будемо звертатися до міжнародних інстанцій», — сказав він.
Список формувався непрозоро
З моменту проведення передвиборчого з’їзду об’єднаної опозиції минуло вже два тижні. Однак «розбір польотів», що стосується, м’яко кажучи, непрозорого процесу формування партійного списку «Батьківщини», триває. Вчорашні соратники екс-прем’єра Юлії Тимошенко, котрі опинилися на непрохідних позиціях списку, виступають із найжорстокішою критикою Яценюка й Турчинова, які й затверджували перелік претендентів на депутатський пост від опозиції. Відомі політики, позбавлені можливості потрапити до майбутньої Верховної Ради за партсписком, в унісон заявляють, що Юлія Тимошенко не бачила остаточного варіанта переліку потенційних парламентаріїв Верховної Ради майбутнього скликання. Чи був підсумковий список погоджений з колишньою главою Кабміну — дотепер залишається загадкою. Про це в інтерв’ю сайту «Політарена» розповів народний депутат Юрій Кармазін («НУ—НС»).
Партії втрачають зв’язок із народом
Українські політичні партії в гонитві за перемогою на виборах втратили зв’язок з людьми, вважає народний депутат Олександр Третьяков. Про це він заявив у інтерв’ю журналістам. Третьяков зазначив, що бажання одержати чи зберегти владу зруйнувало партійну вертикаль, за якою «верхи» прислуховуються до «низів».
«Уже понад 10 років я беру активну участь у політичному житті України, і бачу, що з потребами рядових партійців керівництво рахується дедалі менше, — зауважив депутат. — Низові осередки лише виконують накази зверху, та й оживають тільки тоді, коли починаються вибори. Так само вони ставляться до простих людей, яких поважне керівництво називає електоратом». На думку О. Третьякова, політична система країни ефективна, тільки якщо вона спирається на людей. «З цієї точки зору, вибори за мажоритарними округами для України прогресивні, бо кандидати «пішли у народ».