Срібний призер лондонської Олімпіади в метанні списа дніпропетровець Олександр П’ятниця (на знімку) ще шість років тому тренувався... вночі, працюючи сторожем на стадіоні. Про це український суператлет розповів на прес-конференції у рідному місті після повернення зі столиці Великої Британії.
Олександр розповів, що з дитинства він був дуже спортивним: у десять років бігав швидше за 18-річних, у своїй школі він найкраще метав м’яч. Ті здібності хлопчини не могла не помітити вчителька фізкультури, котра показала П’ятницю тренерові.
«Я довго не міг визначитися, якому виду спорту віддати перевагу. В училищі тренувався у секції рукопашного бою, займався стрільбою, потім захопився шахами. І лише 2006 року став метати списа. Працював сторожем на стадіоні «Локомотив», уночі, щоб ніхто не бачив, метав снаряд», — розповів олімпійський призер.
Олександр П’ятниця також зізнався: мав особливе передчуття, що з Олімпіади повернеться з медаллю. Виграти «срібло», вважає він, допомогли наполегливі тренування, підтримка дружини та уболівальників-земляків.
«На жаль, у Лондоні показав дещо не той результат, котрого хотілося б, але в цілому собою задоволений», — сказав П’ятниця.
Рукавички на цвяха не вішаю
Наш чудовий боксер, справжній козарлюга Денис Беринчик (на знімку ліворуч), срібний медаліст Олімпіади-2012 у ваговій категорії до 64 кг мріє взяти реванш у кубинця Роніеля Іглесіаса Сотолонго за поразку у фіналі.
— Він здатен чудово пристосовуватися до суперників і проводити кожен новий бій у зовсім іншій манері, — розповів Денис. — Ось і перед поєдинком зі мною Сотолонго адаптував свою техніку під обраний його тренерами тактичний план. У мене зараз дуже-дуже болять руки, на церемонії нагородження я насилу піднімав їх, щоб привітати глядачів. Зараз говорю з вами і тримаю їх у кишенях, тому що м’язи ниють, стріляють, я готовий сісти на підлогу і стиснути зуби.
— І що далі?
— Кубинець, наскільки мені відомо, завершувати кар’єру не збирається. І я рукавички на цвяха не вішаю. Отож, гадаю, буде між нами і третій бій. Я мрію про нього. Тоді життя нас розсудить...
Позбавили нагороди
У білоруської спортсменки Надії Остапчук відібрано золоту олімпійську медаль Лондона у штовханні ядра. Як інформує Бі-Бі-Сі, у допінг-пробі легкоатлетки знайдено сліди метенолона.
Отже, чемпіонкою Олімпіади-2012 у штовханні ядра названо Валері Адамс із Нової Зеландії, «срібло» дісталося росіянці Євгенії Колодко. Третім призером стала китаянка Гун Ліцзян.
Кажуть, що результати допінг-контролю на лондонських Іграх можуть спливти наверх навіть... 2020 року.
Фото з сайту НОК України.