Напередодні Дня Незалежності у шахтарському місті Червонограді урочисто відкриють підприємство з промислової переробки відходів. Його проектна потужність — до 100 тисяч тонн відходів, які звозитимуть з Червонограда, а також сусіднього містечка Соснівка та селища Гірник. Про це вже заявив заступник голови Львівської ОДА Богдан Матолич.

Фактично це є першим кроком до вирішення однієї з найгостріших екологічних проблем області — утилізації твердих побутових відходів. Річ у тім, що сміттєзвалища усіх великих міст області, передусім Львова, а також Червонограда та Дрогобицької агломерації (Дрогобич, Трускавець, Борислав, Стебник та Східниця) давно вичерпали свій граничний термін експлуатації та підлягають закриттю. На цьому наполягають і громади сіл, де знаходяться сміттєзвалища — періодично вони навіть влаштовують акції протесту. От тільки проблема: щоб закрити старе сміттєзвалище, треба знайти місце під сміттєпереробний чи хоча б сміттєспалювальний завод.

Щоб вирішити це голова обласної адміністрації Михайло Костюк запропонував поділити область на чотири кластери, кожен з яких охоплює територію радіусом приблизно 70 кілометрів з населенням 800 тисяч мешканців. Для кожного такого кластеру заплановано збудувати сміттєпереробний завод — за такої умови ці проекти стають цікавими для бізнесу. При цьому у кожному регіоні вибудовується єдиний ланцюжок від збору та первинного сортування сміття до його переробки та захоронення тих відходів, які не підлягають переробці.

Щодо заводу у Червонограді, то він розв’язує проблему утилізації сміття для північної частини області. Будівництво підприємства розпочалось у 2001 році. Фінансування велося з різних джерел, у тому числі і обласного природоохоронного фонду. Загалом на будівництво підприємства було витрачено понад 18 мільйонів гривень.