Учора Кабінет Міністрів на черговому засіданні заслухав звіт Міністерства освіти щодо підготовки до нового навчального року всіх закладів освіти — від дошкільної до вищої. Звітували і представники деяких регіонів, де підготовка до нового навчального року, на думку урядовців, ведеться незадовільно.

Як повідомила прес-служба Кабінету Міністрів, на засіданні уряду йшлося про те, як відремонтовані і оснащені дитячі садочки, школи, технікуми і вузи напередодні нового навчального року, питання тепло- і водопостачання навчальних закладів, дотримання графіка отримання школами підручників. У вступному слові Прем’єр-міністр Микола Азаров зауважив, що «поточного року запрацювали додатково понад 100 дитячих садків. І майже на 200 тисяч більше дітей пішли в дошкільні навчальні заклади». Водночас він звернув увагу на те, що досі існує черга в дитсадки. Тому це перший пункт в порядку денному для вирішення наступного року. Проте, на переконання прем’єра, вже 2013 року черг не буде, навіть з урахуванням того, що вже в шести регіонах України народжуваність перевищила смертність.

Микола Азаров попросив членів уряду за два тижні, що залишились, виїхати в закріплені регіони і неодмінно забезпечити відкриття нових шкіл. А ще — посприяти, щоб усі загальноосвітні школи країни отримали підручники для першокласників. Він загострив увагу присутніх на засіданні уряду на тому, що підручники цього року вперше за останній період надруковані вчасно.

Микола Азаров також підкреслив, що до 1 вересня в усіх школах має бути тисяча нових шкільних автобусів. Адже вперше змогли купити для дітей таку кількість автобусів. А тому, на думку прем’єра, всі до одного автобуси мають працювати, починаючи з першого дзвінка.

Окрім того, Прем’єр-міністр зауважив, що, попри надзвичайну увагу уряду до питання протипожежної безпеки, на жаль, не вдалося уникнути надзвичайної ситуації. Зокрема, масштабна пожежа спалахнула в Цюрупинському районі Херсонської області. Вогонь охопив понад півтори тисячі гектарів хвойного лісу. Але ліквідацію пожежі було організовано рішуче і грамотно. Вогонь швидко локалізували на безпечних рубежах від населених пунктів, люди не постраждали.

Проте, на його думку, відповісти повинні всі, хто не виконав однозначну, категоричну вимогу уряду: повністю закрити доступ у ліси на період підвищеної пожежної небезпеки. Водночас треба покращити озброєння протипожежними засобами, підвищити мобільність і потужність відповідних підрозділів. За словами прем’єра, таким резервом для надзвичайних ситуацій може бути військова авіація. Микола Азаров переконаний: треба створити системний аерокосмічний контроль за ситуацією в лісах, степах, усюди, де складається небезпечна ситуація. Тим більше в України є власні супутники.

На засіданні Кабінету Міністрів були підбиті підсумки виступу українських спортсменів на Олімпіаді в Лондоні. На пропозицію прем’єра прийнято рішення відзначити не тільки чемпіонів і призерів Олімпійських ігор, але й тих, хто посів четверті-шості місця.

Микола Азаров також доручив профільним міністерствам розробити загальнодержавну програму підготовки до наступних олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро, у Бразилії.

Цифра

До 1 вересня в експлуатацію мають здати 40 нових шкіл на чотирнадцять з половиною тисяч учнівських місць.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович, міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.