Центральна виборча комісія зареєструвала 43 кандидати у народні депутати, включених до виборчого списку Партії Пенсіонерів України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Низкою постанов, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, також зареєстровано 65 кандидатів, висунутих вісьма політичними партіями в одномандатних виборчих округах, зокрема: Партія Пенсіонерів України, «Нова політика», Українська партія, Аграрна партія України, «Соціал-Патріотична Асамблея Слов’ян», Конгрес Українських Націоналістів, «Сам за себе», «Зелена планета». Крім того, комісія оформила 130 претендентів, які балотуватимуться в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 20 регіонах. Водночас ЦВК відмовила в оформленні 59 особам із причини відсутності деяких передбачених законодавством документів і невідповідності інших вимогам виборчого закону.
Комісія зареєструвала також довірених осіб кандидатів, що балотуються в одномандатних округах та представників низки політичних партій у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу. Крім того, Всеукраїнське жіноче об’єднання «Солідарність» та Всеукраїнська спілка громадських організацій «Молодь! Громада! Влада!» отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів 28 жовтня 2012 року.
Дунаєвецька «Батьківщина» вирішила підтримати «ударівця»
Конференція Дунаєвецької районної організації ВО «Батьківщина» дійшла висновку, що її члени підтримуватимуть на виборах до Верховної Ради представника політичної сили, яка не входить до об’єднаної опозиції — партії «УДАР» Віталія Кличка. Хоч у списках від опозиції по їхньому виборчому округу №192 значиться голова Хмельницької обласної організації Християнсько-демократичного союзу Мирослав Мусій. За словами членів «Батьківщини», кандидатуру Мусія центр із ними не погоджував. Але попри все, вони не можуть сидіти, склавши руки, коли вирішується доля країни. Тож партійці дійшли висновку, що слід підтримати того висуванця, якого добре знають за його справами, активній громадській діяльності. Обговоривши всі кандидатури, зупинилися на члені «УДАРу», місцевому лікареві Олегу Купчику, за що й проголосували.
Нагадаємо, днями в сусідньому з Дунаївцями Кам’янці-Подільському член «Батьківщини» вийшов із партії, протестуючи проти методу центру «призначати» кандидатів згори, повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.
Результати волевиявлення ніхто не повинен вкрасти
Кандидат від об’єднаної опозиції «Батьківщина», народний депутат Анатолій Гриценко закликає жорстко боротися з фальсифікаціями на виборах. На цьому він наголосив під час зустрічі з мешканцями Мелітополя. Він нагадав, що підробляють результати не президенти і міністри, а «прості люди, які сидять в комісіях». Тому А. Гриценко порадив не ховатися від власної відповідальності й нагадав, що новий закон про вибори передбачає жорсткі санкції за такі дії.
«Я хочу попередити тих людей, яких змусять, або які самі підуть на фальсифікації. Якщо на попередніх виборах можна було взяти бюлетені й по дорозі замінити різаними газетами, то згідно з новою нормою всі документи — бюлетені, протоколи тощо — зберігаються п’ять років, тобто до жовтня 2017 року. А це вже новий Президент». Політик зауважив також, що за спотворення результатів голосування члени комісій сьогодні можуть отримати гроші, але потім проведуть від чотирьох до шести років свого життя у колонії за скоєний злочин.
«Соромно в європейській країні говорити про фальсифікації на виборах. Ця розмова неможлива в принципі в Чехії, Литві, Болгарії, Франції. Ми що, дурніші? Підробку треба зупинити жорсткими засобами. Це ті речі, які прощати не можна, волевиявлення людини ніхто не може вкрасти», — наголосив політик.
«Клони» свідчать про слабкість окремих кандидатів
Процес реєстрації кандидатів в одномандатних округах вже почав демонструвати всі вади мажоритарних виборів. Таку думку озвучив голова правління Комітету виборців Олександр Черненко.
За його словами, нині в багатьох округах спостерігається практика реєстрації так званих двійників або «клонів» — технічних кандидатів, які мають однакові або співзвучні імена та прізвища (іноді навіть по батькові) з прізвищами відомих політиків чи громадських діячів, які вже давно заявили про свій намір балотуватися в певних округах.
«КВУ нині проводить детальніший аналіз масовості цього явища, але вже можна назвати конкретні приклади: в місті Івано-Франківську зареєстровано два Олександра Сича, в окрузі №44 (Донецька область) два Романа Лигіна, на Київщині балотуватимуться два Михайла Поплавських.
Утім, на думку Черненка, досвід попередніх виборів показав, що використання «двійників» виявилося вкрай неефективним. «Тому тих технологів, які пропонують своїм замовникам подібні речі, потрібно гнати поганою мітлою. Коли кандидати з самого початку кампанії починають займатися брудними технологіями, це означає, що їм просто нічого запропонувати своїм виборцям», — резюмував О. Черненко.