Верховна Рада Автономної Республіки Крим затвердила першочергові заходи щодо реалізації в Криму Закону «Про основи державної мовної політики».

Відповідно до документа, Раді міністрів Криму доручено до 10 жовтня цього року підготувати та внести на розгляд парламенту республіки пропозиції з реалізації в автономії закону про мови, а також провести роз’яснювальну роботу серед кримчан про основні положення документа.

Крім того, органам місцевого самоврядування та райдержадміністраціям рекомендовано розробити й впровадити заходи щодо реалізації положень цього нормативного акту. На сесії також повідомили, що на найближчому засіданні Президії Верховної Ради Криму планується розглянути питання про створення комісії з вирішення мовних питань.

При цьому Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов вважає Закон «Про основи державної мовної політики» прогресивним і особливо актуальним для Криму. Закон, на його думку, забезпечує захист конституційних прав і свобод громадян усіх національностей і свідчить про послідовне виконання владою своїх зобов’язань.

Анатолій Могильов виступив з ініціативою провести широке громадське обговорення з питань імплементації в автономії закону про мови. Голова Ради міністрів переконаний, що до обговорення необхідно залучити представників усіх національних співтовариств Криму, громадських організацій, а також експертів, місцеві громади: «Це повинно бути максимально широке обговорення. Наше завдання — виробити консолідовану позицію. Це обговорення має бути максимально відкритим і публічним».

Крим.