Днями в Алушті відбулося засідання громадської ради при міському голові. У роботі ради брали участь міський голова Алушти Станіслав Колот, керуючий справами виконкому Алуштинської міськради Віктор Фрадкін, а також понад 25 керівників громадських організацій. Головним гостем заходу став міністр регіонального розвитку і ЖКГ Криму Сергій Брайко. Він зробив акцент на тих державних програмах з розвитку інфраструктури, які вкрай актуальні для Південного берега Криму.

За два останні роки — чотири мільярди гривень із держбюджету

Як зазначив Сергій Брайко, такого фінансування, яке одержала автономія, не було раніше ніколи. Статистика — безстороння, вона найкращий доказ будь-якому скептикові. «Я працюю в органах виконавчої влади з 1990 року, і можу з цілковитою впевненістю сказати, що ніколи ще півострів не одержував такої потужної державної підтримки, як в останні півтора роки, — зазначив С. Брайко. — У 2011—2012 роках у Крим надійшло більш як 4 млрд. грн. з державного бюджету України. Для порівняння треба сказати, що в 2008—2009 роках держфінансування становило лише 55 млн. грн.».

За його словами, за останні півтора роки було придбано 103 нових тролейбуси, 140 автобусів для шкіл, побудовано 160 км газопроводів. Крім того, 400 млн. грн. надано за Кіотським протоколом на ремонт соціальних об’єктів (шкіл, дитячих садків, медичних установ), побудовано дороги, оновлено тролейбусну лінію. Ще 500 млн. грн. — на капітальний ремонт і будівництво очисних споруд (у тому числі й в алуштинському регіоні). У селі Рибаче очисні вже здано в експлуатацію, у Малому Маяку роботи завершать до кінця цього року і в наступному намічено побудувати очисні споруди в селі Малоріченське. «Тільки Алушта за минулий рік була профінансована державним бюджетом більш ніж на 100 млн. грн., — розповів міністр. — І все це стало можливим завдяки командній роботі всієї вертикалі влади, яка на всіх рівнях виконує взяті на себе зобов’язання».

Для алуштинського регіону, за словами С. Брайка, найактуальніші питання реорганізації комунальної інфраструктури та залучення прямих масштабних інвестицій у курортний бізнес, питання водовідведення, водо-, газо- та електропостачання. На розв’язання цих проблем регіон ніколи не зможе знайти потрібні кошти самостійно. «Необхідно близько 300 млн. грн., щоб населення Великої Алушти одержувало воду цілодобово. Це реально, — підкреслив Сергій Брайко, — з огляду на фінансування, що вже було спрямовано за останні роки і яке передбачається в майбутньому».

Міністр підкреслив, що існує 23 державні програми, серед них шість безпосередньо стосуються Південного берега Криму: реформування ЖКГ, розвиток міського електротранспорту, модернізація теплопостачання та енергоефективності, програми «Доступне житло», «Питна вода України». Їх просування на рівні Верховної Ради України, залучення необхідних для реалізації цих програм коштів є завданням кримських парламентаріїв. Зокрема, до кінця цього року потрібно реалізувати два проекти водосховищ — у селах Малоріченське і Малий Маяк. «Це дозволить повністю налагодити систему водопостачання Великої Алушти. Якщо до січня 2013 року проекти будуть готові, вони увійдуть до програми «Питна вода України», на реалізацію якої планується виділити 8 млрд. грн. Із них 1 млн. 220 тис. грн. закладено саме на наші проекти», — уточнив глава відомства.

Для ПБК пріоритетним напрямом також є санаторно-курортна сфера. У ній, на думку Брайка, необхідно розв’язати два основні питання, щоб курорт нормально існував і розвивався. «Перше — приділяти найпильнішу увагу комунальній інфраструктурі. І друге — залучати прямі інвестиції серйозних світових туристичних систем у нашу територію», — зазначив міністр.

У свою чергу алуштинський міський голова Станіслав Колот зауважив, що цьогоріч є гарні перспективи фінансування алуштинських проектів. Зокрема, поліпшення газифікації регіону, а також збереження й «реанімації» старих «хрущовок». «Алушта має позитивний досвід реконструкції житлового будинку в пров. Кругляка. Є такий само проект, розроблений алуштинським відділом «КримНДІпроекту», по будинку на вул. Туристів, 5 у селищі Мирний. Це гуртожиток, який після реконструкції і сейсмопосилення стане житловим будинком. Для інвесторів це буде наочним посібником того, що варто вкладати кошти на ці цілі», — підкреслив він.

Що думають алуштинці?

Голова міського товариства інвалідів Іван Довбня порушив проблему дачних ділянок алуштинців у Мраморному, де наростає серйозний конфлікт. Серйозну і болючу проблему для двох наших курортних регіонів порушив у своєму виступі член громадської ради Микола Шешуков. Йдеться про адміністративно-територіальний устрій Великої Ялти і Великої Алушти. Як зазначив Сергій Брайко, адміністративно-територіальна реформа відбудеться вже в найближчі роки.

На зустрічі порушувалися також питання створення Алуштинського яхт-клубу, збереження профспілкових оздоровниць, порушення правил рибної ловлі судами, які тралять рибу буквально за 300 метрів від алуштинських берегів, та інші. Серйозну тему порушили представники кримськотатарського народу, більшість якого проживає в приватному секторі. Дороги, газифікація й водопостачання в місцях компактного проживання. «Програма облаштування депортованих, — зазначив Сергій Брайко, — не місцевого рівня, її реалізація залежить від фінансування по лінії Держкомнацу. Цього року було заплановано на ці цілі в Криму 35 млн. грн., але не надійшло й половини цих коштів». По кожному такому селищу, підкреслив міністр, він буде серйозно і предметно працювати.

Голова громадської ради Павло Климович зазначив, що є необхідність санаторно-курортному комплексу в особі директорів оздоровниць зібратися і виробити блок пропозицій, які потрібно вирішувати на рівні держави, щоб туристичний комплекс вийшов із «завалу проблем» і почав активно розвиватися. Це багато в чому залежить від роботи депутатів Верховної Ради України від Криму. «Свого часу, коли діяв закон про пріоритетний розвиток у Криму, до нас виявляли зацікавленість інвестори. Приклад тому — пансіонат «Море». Але потім, у період прем’єрства Юлії Тимошенко, цей закон був, грубо кажучи, «похований». І інвестори відвернулися від Криму», — сказав він на завершення.

Алуштинці спілкувалися з міністром півтори години. Підсумком громадської ради стала обіцянка міністра ще активніше лобіювати інтереси Південнобережжя.

Крим.

Засідання громадської ради при виконавчому комітеті Алуштинської міської ради за участю міністра регіонального розвитку і ЖКГ Криму Сергія Брайка.

Фото Наталі  РОЗУМНОЇ.