Чим там порадувала наша економіка? В Інтернеті, на телебаченні йде інформація, що підстав для подорожчання хліба немає, що долар не буде по 15 гривень і що намітилося (із чим усіх і вітаю. — В. О.) «повільне і неухильне зростання добробуту людей». Закладатися по першому й по другому пункту не буду. По третьому — кожен нехай міркує сам. По собі — я б не сказав...

Але цікаво інше: ні ціни, ні курс слухатися не хочуть. Не встигли повідомити про неприпустимість подорожчання продукту номер один, як одразу він зріс у ціні на Хмельниччині. Поповзла дешевшати й гривня. Становище хитке, а будь-які розмови, тим більше день у день, тільки розбурхують ринок і розкручують інфляційні очікування.

Тепер — про справи наші хлібні. В Україні зібрано ранні зернові. Урожай колосових — на 23 відсотки менший, ніж торік. Пшениці, зокрема, намолочено близько 16 мільйонів тонн, тоді як у 2011-му — 22 мільйони. Тим часом вивозиться зерно із країни рекордними темпами. І це теж складова, чому хліб незабаром у нас зростатиме в ціні. До речі, мало не забув, у багатьох країнах теж спека, і врожаї там далеко не рекордні. У світі продовольство подорожчало за місяць загалом на 6 відсотків. ООН уже звернулася до уряду США із закликом: не пускати 40 відсотків кукурудзи на біоетанол. Хоч і прописано в американських законах саме таку кількість переробляти щорічно на біопаливо — тільки коли в світі неврожай, коли Африка голодує, із зерна робити «горючку» — блюзнірство. Тож нашому уряду ще до виборів краще сказати: «Хліб подорожчає». Це буде чесніше, ніж потім ставити нас перед фактом і перед цінниками.

А спека минулого тижня била рекорди. В окремих областях стовпчики термометра доповзли до позначки в 40 градусів Цельсія. Сонце так пекло, що на Херсонщині вигоріло 1,4 тисячі гектарів лісу. Підраховано збитки, вони становлять 15 мільйонів гривень. Підозрюваний — п’ятдесятилітній громадянин, який підробляє пастухом, за однією з версій слідства, скоїв підпал із корисливим наміром — «для наступної розробки згорілих територій і порубки там лісу». Простіше кажучи, народ готується до глибокої рецесії і узявся у такий спосіб заготовлювати дрова. Треба сказати, що й влада, і слідство до таких дій з боку трудового люду звикли. Отака народна економіка...

Минулого тижня опубліковано закон про зону вільної торгівлі з СНД. У поясненнях можна багато почитати про користь цього для нашої країни. Мовляв, і карамель поїде з України до Росії без проблем, і труби. Щоправда, експерти часто забувають пояснити, що набере чинності він тільки після того, як його ратифікують усі країни-учасниці. Та й сподівань, що закон виправить давно перекошений україно-російський економічний баланс після вступу РФ до СОТ, не так уже й багато. 

Така інформація: торговельний оборот між двома країнами становив із початку року 22,342 мільярда доларів. Причому, купуємо ми в Росії товарів на 13,31 мільярда, тобто набагато більше, ніж їй продаємо. Україна тут — в очевидному програші, негативне сальдо становить понад 4 мільярди. 

Нинішній документ тільки фіксує стан торговельних відносин, що склався. РФ і надалі може регулювати присутність на своїх прилавках, приміром, нашого сиру, посилаючись на його недостатньо високу якість. А при входженні наших північних сусідів до Світової організації торгівлі   у Росію ринуть товари з усього світу. Нам буде складно втримати цей ринок. Хоча за нинішнього сформованого дисбалансу є логічне пояснення: просто ми багато платимо Росії за газ.

Тепер про приємне. В нинішньому сезоні в Криму побувало вже понад 4 мільйони відпочивальників. І про неприємне. Ялта, весь ПБК, курортників не добирає. Народ їде туди, де дешевше, приміром, до Чорноморська, Роздольного, Керчі. Висновок: нас витурили із забудованої олігархами привабливішої частини півострова. Відпочинок там стає недоступним.