На Полтавщині триває знаменитий Сорочинський ярмарок. «... Дорога, верст за десять до містечка Сорочинці, кипіла народом, який поспішав з усіх навколишніх і далеких хуторів на ярмарок...» — так писав про нього сам Микола Васильович Гоголь. Та й він, напевне, був би страшенно вражений сучасними масштабами дійства. Адже за часів Гоголя ярмарок у Сорочинцах не був найбільшим навіть за масштабами Полтавщини. Нині щороку його відвідує більше одного мільйона гостей.

Оскільки Полтавщина незабаром святкуватиме 75-річчя утворення області, кожен район краю представляє на ярмарку свої досягнення, маючи окремі павільйони. Найбільшою експозицією на Сорочинському ярмарку цього року є «Аграрний комплекс Полтавщини». Тут демонструють стратегічні напрями розвитку цього сектору. Представлено 18 провідних підприємств АПК області, які займаються переробкою та виробництвом продуктів харчування.

А загалом, стверджують організатори, кількість учасників порівняно з минулим роком зросла майже на 10 відсотків. Отож новачків буде чимало, однак у широкому асортименті власну продукцію представлять і старі ярмаркові «зубри»: «Кременчукм’ясо» та Полтавський м’ясокомбінат, Дружківська харчосмакова фабрика, хлібзавод «Південний», Миргородський завод мінеральних вод, Лубенський молочний завод... Постійними учасниками заходу є відомі в Україні заводи — Крюківський вагонобудівний, кременчуцькі колісний та шляхових машин.

На ярмарку широко представлені продукти харчування та напої, одяг та взуття, вироби з хутра, текстиль, прикраси, посуд, садово-городній інвентар, сільгосптехніка, добрива, будівельні матеріали.

Звісно, порадують своїми виробами майстри народних промислів з усіх областей України, які представляють різні напрямки декоративно-прикладного мистецтва. Уперше цього року буде організовано ціле містечко майстер-класів «Сорочинська майстерня» — за 20 напрямками. Всіх охочих навчатимуть виготовляти ляльки-мотанки, писанки, обереги, гончарні вироби, а також вишивати чи плести із соломи.

Як завжди, цікавою і різноманітною є культурно-розважальна програма. Протягом шести днів на сценічних майданчиках виступатимуть численні мистецькі колективи з Полтавщини, інших регіонів країни і навіть з-за кордону — як самодіяльні, так і професійні. Серед них — гурти «Алібі», «Ярмаркові вечорниці», «Село і люди», «Фіолет», «Авіатор»...

Серед родзинок цьогорічного ярмарку і «новоспечений» майданчик «Ярмаркова смакота», де можна буде не лише поласувати традиційними українськими стравами, але й дізнатися про історію їх виникнення, ознайомитися з «технологічним процесом».

Особливо поталанить тим гостям ярмарку, хто народився 14—19 серпня. Для них уперше підготували проект «Дні народження в Сорочинцях» —спеціальну розважальну програму та подарунки. Головне — не забути прихопити на ярмарок документ, який підтверджує дату народження.

Звісно, вітатиме гостей і сам Микола Васильович Гоголь — образ письменника втілює актор Богдан Чернявський. Цікаво, що сорочинські лицедії вже так вжилися в ролі, що постійні гості свята саме такими й уявляють і гоголівських літературних героїв, і того, хто їх вигадав.

Полтавська область. 

Кобзар Володимир Дяденко (Запоріжжя).

Різьбяр Микола Редько, (село Новий Бурлук Харківської області).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.