Збірні ряду країн Європи провели день товариських матчів. Але, попри тренувальний статус зустрічей, пристрастей і гостроти в них було достатньо. Знову на своєму полі програла збірна Греції. Цього разу сербам (0:2). Либонь, греки не відійшли ще після сенсаційної поразки вдома (кілька днів тому) в турнірному поєдинку від європейського «карлика» команди Фарерських островів (0:1).

Звісно, інтерес викликали поєдинки за участю суперників збірної України по відбірній групі Євро-2016. Словаки і тут не порушили переможної ходи, обігравши Фінляндію (2:1). Білоруси вдома несподівано переграли Мексику (3:2). Але підвищена увага була, звичайно, до матчу чемпіона Європи Іспанії з чемпіоном світу Німеччиною. Зустріч відбулася в місті Віго, на стадіоні «Балайдос». І завершилася мінімальною вікторією німців. Хоча все йшло до «сухої» нічиєї. Але на 89-й хвилині гості таки забили (Кроос).

До речі, з іспанцями ми граємо наступний поєдинок відбору після зимової паузи на їхньому полі 27 березня. Але до тієї події маємо понад чотири місяці.

Дуже пристойний футбол у Києві продемонструвала збірна... Литви. Команда без зірок, але працьовита, дисциплінована, дуже зібрана і непоступлива. В першому таймі вона великими силами досить успішно оборонялася. Можливо, їй це вдавалося, бо у складі господарів виступало чимало гравців із запасу. Відтак, вони ані зіграністю, ані винахідливістю, ані швидкістю не відзначалися. Гострих командних дій ми не побачили. Хіба що на 20-й хвилині Безус в один дотик замикав передачу з лівого флангу. Але вище всіляких похвал зіграв воротар гостей Черняускас.

Щоправда, після перерви, коли у складі української збірної почали з’являтися по черзі провідні виконавці — Коноплянка, Ярмоленко, Тимощук, Федецький, наша команда дещо активізувалась. Але по-справжньому серйозних загроз воротам литовців вона не створила, весь час в’язнучи в їхніх оборонних порядках. І це тому, що українці, на жаль, діяли повільно, перетримуючи м’яч.

А от гості, якщо відверто, були ближчими до успіху. Принаймні тричі вони могли забити. Перший момент команда Литви створила на 52-й хвилині, коли Новіков з розвороту пробив у дальній кут. На щастя, в красивому стрибку цей дуже небезпечний удар парирував Бойко.

І надалі наш воротар демонстрував майстерність. Він урятував свою команду на 74-й хвилині. Тоді свіжий Станкявічюс вискочив на ударну (ну просто вбивчу) позицію. Однак, перебуваючи за кілька метрів від воріт, не зміг переграти Бойка.

Нарешті, вже на третій компенсованій хвилині, литовці могли поставити переможну крапку. Але на підступний удар Черних знову блискуче зреагував Бойко!

Короткі коментарі наставників команд.

Ігор Панкратьєв:

— Насамперед, добре те, що хлопці вистояли у психологічному плані. Все-таки нам було важко після матчу зі Швейцарією, який ми програли з великим рахунком (0:4). Якщо говорити в цілому, то кожна товариська зустріч потрібна — передусім, для того щоб перевірити молодих футболістів. У нас дебютували 19-річні хлопці, і я задоволений їхнім виступом.

Стосовно самої гри, то збірна України в першому таймі мала перевагу, але після перерви шанси для взяття воріт були вже і в нас.

Михайло Фоменко:

— Наша робота така, що повністю бути задоволеним неможливо. Отже, чимось задоволені, чимось — ні. Але точно незадоволені тим, що цей матч ми проводили після офіційного поєдинку, а не перед ним. Якби ми проводили такий спаринг до зустрічі з Люксембургом, то мотивація футболістів була б вище. А так не всі якості хлопців були сьогодні з ними на полі.

— Попереду — матч з Іспанією у відбірковому циклі Євро-2016. За рахунок чого можна добитися позитивного результату в тій зустрічі?

— Необхідно, щоб люди, які вийдуть на поле, могли реалізувати всі висунуті до них вимоги. Будь-яка команда гратиме так, як дозволить їй суперник. Це рівною мірою стосується і нас, і збірної Іспанії. А який вигляд матимемо — доживемо, тоді й побачимо...

Фото ФФУ.

Кароліс Шведукас (ліворуч) і Андрій Пилявський.