У селі Садове під Херсоном — селянський бунт. Понад трьохсот селян зібралися на сходку, багато хто з учасників якої говорили про необхідність ... взагалі заборонити продаж у селі спиртного, вигнати приїжджих, що мешкають тут без реєстрації й вечорами тероризують обивателів, а разом з ними всією громадою засудити родини односільчан, які заробляють на праці «чужинців» і організації для них сумнівного дозвілля. Після серії нападів гостей на господарів і загибелі від рук одного з них ні в чому не винного 19-літнього юнака, люди готові захищатися будь-якими методами: «Якщо влада заходів не вживатиме — самі на вулицю з вилами вийдемо!».

Гості на господарів страх наводять

Садове для херсонців має таку саму славу «дачного» села, як для киян Конча-Заспа чи Пуща-Водиця. Навколо села розгорнулися фруктові сади й мальовничі плавні, тече річка Інгулець, а повітря таке, що його «хоч на хліб намащуй». І при цьому від обласного центру менш як півгодини їзди на гарній машині. Не дивно, що в селі херсонські бізнесмени, родини прокурорів і чиновників активно будують собі розкішні «фазенди», а городяни зі скромнішими доходами викуповують звичайні хати й ремонтують на свій смак для літнього відпочинку. Проти дачників самих по собі селяни нічого не мають, але справжнім лихом для них стали шабашники, яких хазяї ділянок наймають для зведення дорогих хатинок, і селять їх без усякого узгодження з народом прямо на своїх будівництвах.

Після роботи ці шабашники досить розгульно відпочивають, почуваються першими хлопцями на селі — дефілюють вулицями, чіпляючись до всіх зустрічних дівчат, напиваються в єдиному тутешньому кафе, і провокують колективні бійки з місцевою молоддю. Чашу терпіння корінних жителів колись тихого села переповнила остання така бійка, що завершилася трагедією. Чергове застілля в кафе закінчилося тим, що 29-річний робітник із Кривого Рогу розбив пляшку з-під пива, і гострими, як кинджали, скляними гранями порізав двох юнаків із числа місцевих жителів. Після цього 19-річний Ігор Комар помер від втрати крові, а його друга Сашка Білостоцького ледь встигли витягти з того світу лікарі. Однак йому довелося вилучити частину сухожиль на руці, пальці якої втратили чутливість. Тепер, найімовірніше, заняття боксом йому доведеться кинути, а для нього це справжня катастрофа життєвих планів. Адже Сашко, як студент Вищого училища фізичної культури Херсона, у свої 16 років уже чотириразовий призер всеукраїнських чемпіонатів серед юніорів з цього виду спорту.

— Сашко — дуже багатообіцяючий спортсмен. Нинішнього року він виступив і на чемпіонаті Європи з боксу серед юніорів, і хоча нагород не завоював, його тренери й педагоги були впевнені, що головні перемоги для юнака ще попереду. Дуже хотілося б вірити, що молодий боксер з бійцівським характером «викарабкається», а злочинця, який поранив його, покарають за всією суворістю закону, — каже директор Вищого училища фізичної культури Херсона Леонід Барбин.

Не ревнощі, а вседозволеність

— Лікарі мені сказали, що Сашко народився в сорочці — скло ввійшло йому прямо в груди поруч із серцем, але не зачепило ні серця, ні будь-якої важливої артерії. З руки теж вийняли кілька осколків скла, і пальці на ній тепер не слухаються. Але я не думаю про те, як бути зі спортивною кар’єрою сина — головне, щоб він вижив, — втирає сльози мати пораненого — приватний підприємець Олена Білостоцька. — Тепер дружки вбивці і його подруга придумують для нього виправдання: мовляв, будівельник приревнував свою нову співмешканку до мого сина, і той сам спровокував бійку в п’яному вигляді. Можу з усією відповідальністю сказати, що це неправда: у Сашка є своя дівчина, і він однолюб. Та і яке може бути пияцтво, якщо Сашко принципово не курить і не вживає алкоголю — бокс і спиртне несумісні.

— Гірко говорити про загибель сина. Але хіба це перший випадок, коли шабашники знущаються над сільськими підлітками? Кілька тижнів тому трійця приїжджих будівельників увечері напала на 16-літнього парубка, повалила його на землю й била ногами, просто щоб покомизитися. Потім «герої», серед яких був і вбивця мого сина, плазували перед батьками побитого хлопця на колінах, благаючи не повідомляти в міліцію. Зглянулися, повірили, а вони знову за старе. А чому б не почухати кулаки, якщо у нас править бал уседозволеність і безкарність? У Садовому вулиці ніхто не патрулює, міліція заглядає рідко, і навіть свого дільничного немає — він один на кілька сусідніх сіл працює, — з сумом каже батько вбитого Ігоря Комара агроном Валентин Комар.

Жителі Садового побоюються, що міліція прийме версію, яку наполегливо їй підсовують, про те, що п’яний шабашник нібито захищав кохану від тверезих і агресивних спортсменів, і зведе кримінальну справу до перевищення меж необхідної оборони. Однак вартові порядку це начисто заперечують.

— Кримінальну справу порушено не за перевищення меж необхідної оборони, а за статтею 115 Кримінального кодексу — навмисне вбивство. За нашим клопотанням суд Білозерського району санкціонував арешт підозрюваного. З його слів, перед бійкою він випив у кафе лише пляшку пива, і зовсім не мав наміру нікого вбивати. Спортсмени теж були тверезі. Приїжджий будівельник на допитах щораз плаче й повторює: «Я схопився за «трояндочку» тому, що злякався», — розповів начальник Білозерського РВ УМВС Херсонщини Сергій Керкез.

Сам собі не допоможеш — ніхто не допоможе

Багато селян у Садовому стали на бік батьків убитого й пораненого юнаків — вони теж вважають, що наймачі повинні відповідати за поведінку шабашників, а якщо ні, то й сумнівним приїжджим у селі не місце. А от у сільраді переконані: проблема не так в розгульних шабашниках, як в тому, що люди ще не зрозуміли — крім них самих, порядок на вулицях ніхто не наведе.

— До завершення розгляду депутати сільради зупинили дію дозволу на роботу кафе — нам таких кривавих веселощів не треба. Дали дозвіл і на проведення сходки — нехай люди висловляться про наболіле, — резюмує сільський голова Садового Віктор Артемов. — Але і я хотів би нагадати землякам через газету, що допомога з наведенням порядку в рідному селі — справа всіх небайдужих людей. У радянські роки в нас було набагато тихіше й спокійніше, тому що вулиці обходили дружинники. Тепер у селі немає навіть свого дільничного, а добровольців для патрулювання не знайдеш, наче справжні чоловіки перевелися. Кілька місяців не могли знайти бажаючого піти в громадські помічники дільничного інспектора навіть за зарплату. Десятки кандидатів, до яких я підходив, просто відмахувалися — це, мовляв, не наша справа.

Херсонська область.

Юний боксер Олександр Білостоцький також став жертвою п’яного дебошира.

Батьки вбитого Ігоря Комара — Ірина й Валентин Комар.

 

Фото автора та із сімейних архівів жителів Садового.