Центральна виборча комісія зареєструвала 30 кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку політичної партії «Україна майбутнього» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Низкою постанов, як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, також зареєстровано 126 кандидатів у народні депутати, висунутих 12 політичними партіями в одномандатних виборчих округах, зокрема: Українська народна партія, Партія зелених України, «Нова політика», «Союз. Чорнобиль. Україна.», «Об’єднані ліві і селяни», «Україна майбутнього», «Вітчизна», «Європейська партія України», «Демократична партія угорців України», «За Права Людини», «Права воля України», «Зелені».
Розглянувши відповідні документи та встановивши, що вони відповідають вимогам виборчого закону, комісія зареєструвала 110 кандидатів, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 17 регіонах країни.
Водночас ЦВК відмовила в реєстрації 29 особам з причини відсутності низки передбачених законодавством документів і невідповідності іншим вимогам закону.
Комісія оформила довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах в 19 регіонах. А також зареєструвала 52 офіційні спостерігачі від Міжнародної громадської організації сприяння розвитку виборчих технологій «За справедливі вибори» та п’ять офіційних спостерігачів від Канади на виборах 28 жовтня 2012 року.
Дозвіл мати офіційних спостерігачів отримали також Кіровоградська обласна громадська організація «Громадська варта» та Харківська обласна громадська організація «Агенція соціального проектування «Право вибору».
Демократичний альянс зійшов із дистанції
Політична партія Демократичний альянс не братиме участі у виборах. Про це повідомив її голова Василь Гацько. Причиною цього рішення стала недостатня кількість зібраних коштів на грошову заставу для участі у виборах. Осередок зібрав 490 723,38 грн. у понад 1000 українців. «Ми створили прецедент і довели, що в Україні може з’явитися фінансово незалежна від олігархів партія», — зауважив голова. Водночас він зазначив, що всі, хто зробив внесок, можуть забрати свої кошти, або залишити їх для боротьби з корупцією. Проте і стояти осторонь перегонів партійці не збираються. Василь Гацько та Римма Білоцерківська висунуть свої кандидатури по мажоритарних округах №211 та №106.
Заступника Ляшка отруїли?
Перший заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка, кандидат у народні депутати по 101-му мажоритарному виборчому округу (м. Голованівськ, Кіровоградська область) Юрій Сухін був отруєний, внаслідок чого у нього паралізована права сторона обличчя.
Як повідомила прес-служба партії, Юрій Сухін перебуває в лікарні із діагнозом «гостра нейропатія правого лицевого нерву». Аналіз крові потерпілого показав завищену майже вдвічі кількість лейкоцитів: 19 за норми 9. Нині тривають лабораторні дослідження, щоб встановити, чим був отруєний Юрій Сухін.
«Це замах, організований моїми політичними опонентами, які мене бояться, — заявив Олег Ляшко. — Ймовірно, отруїти намагались мене, але так сталось, що їжу чи напій з отрутою вжив Юрій, і тому він сьогодні в лікарні. Те, що це замах на вбивство чи спроба залякати — у мене сумнівів немає. Я та моя команда — кістки в горлі нинішньої влади і її обслуги з так званої об’єднаної опозиції».
Довелося виступати під виття мегафонів
У перший день агітації на виборчих перегонах до Кам’янця-Подільського прибула представник об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександра Кужель, яка іде в списку під номером 22. У центрі міста партійна діячка виступила на кількох мітингах, які, проте, не відзначалися велелюдністю. Гостю зі столиці зустріли, м’яко кажучи, далеко не привітно. Перед нею поставили брудне відро зі сміттям, а деякі присутні весь час грубо перекрикували ораторку. Хоча мітинг не було анонсовано в місцевих ЗМІ, окремі учасники заздалегідь «добре» підготувалися до приїзду представника об’єднаної опозиції — роздавали листівки з «компроматом», а молоді хлопці тримали плакати проти кандидата від опозиції по цьому округу. Олександра Кужель таку зустріч у місті, де колись її вітали з великою шаною, сприйняла спокійно. А ось дехто з простих виборців нарікав, що так і не почув усього, про що вона говорила через крики, свисти та виття сирен. «Чому правоохоронці, присутні тут же, не зупинили відверто хуліганські дії? Чому присутні на мітингу представники влади цього не зробили?» — дивуються люди.
«Чинна влада заявляє, що буде забезпечено чесні, прозорі, демократичні вибори, але вже в перший день агітації бачимо, що навряд чи так станеться», — коментує голова Хмельницького обласного осередку громадської організації «Комітет виборців України» Юрій Ануфрієв. — Тим часом усі кандидати та всі політичні сили, яких зареєструвала ЦВК, за законом мають рівні права. Ніхто не повинен перешкоджати їм доносити виборцям свої ідеї та переконувати людей. А ті мають визначитися, кого підтримати, без жодного тиску з боку будь-якої сили чи влади».
Віра ШПИЛЬОВА.
Борис Клімчук став єдиним керівником ОДА, який іде в депутати
Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук (на знімку) зареєструвався у ЦВК як кандидат у народні депутати. Таке рішення викликало в області реакцію, подібну до вибуху бомби, оскільки ще тиждень тому прес-служба ОДА, та і сам Борис Клімчук, спростували чутки про можливу участь у виборах. Ще більше здивування спричинило його бажання балотуватися по Луцькому виборчому округу №22, де Борис Петрович до цього активно лобіював відомого бізнесмена, депутата Верховної Ради Ігоря Палицю.
Що ж змусило Бориса Клімчука так різко змінити стратегію? Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, в якій Ігор Палиця заявив, що голова ОДА вимагав від нього мільйон доларів на проведення виборчої кампанії на користь Партії регіонів. І хоча Борис Клімчук це спростовує, народний обранець запевняє, що готовий надати відповідні докази. Ще однією умовою, як стверджує Ігор Палиця, було відкликання зареєстрованого у Верховній Раді його законопроекту №10700 «Про обов’язкове володіння та використання державної мови». Документ передбачає прийняття на держслужбу лише осіб, які вільно володіють українською мовою та використовують її при виконанні своїх обов’язків. І нарешті, третім застереженням стала вимога написати заяву про вступ у Партію регіонів. «Інакше, — цитуємо сайт «Волинські новини», — він (Борис Клімчук. — Авт.) змушений буде йти по округу боротися проти мене, інакше у нього не буде виходу, тому що я не підкорився ні на одну з його умов».
Так це було чи ні, покаже час. Важливо те, що Борис Клімчук став єдиним керівником ОДА, який іде в народні депутати.
 
 
Микола ЯКИМЕНКО. 
 
 Фото з сайту «Волинські новини».