Це пообіцяв на прес-конференції представникам ЗМІ голова Рівненської ОДА Василь Берташ (на знімку). Будівельник за основним фахом, він уже не раз на ділі доводив (згадаймо хоча б школу в поліському селі Познань Рокитнівського району, яку збудували лише за чотири місяці), що вміє тримати слово.

До речі, цей об’єкт дуже актуальний для Рівненщини, яка у трійці лідерів в Україні за народжуваністю. Головний лікар Комунального закладу «Рівненський обласний перинатальний центр» Вікторія Єнікеєва навела таку статистику: якщо торік по області було прийнято 18 тисяч пологів, то вже у цьому році народилося на п’ятсот немовлят більше, ніж за такий само період минулого, тобто в області спостерігається позитивна динаміка щодо народжуваності. Разом з тим, багато чинників впливають на те, що породіллі мають певні патології в період вагітності, а відтак потребують спеціалізованої медичної допомоги, для чого, власне, й призначений перинатальний центр. Якщо у 2008-му його допомогою скористалося 20—25 відсотків породіль з важкою патологією із сільської місцевості, у 2011-му — 60, то за перше півріччя нинішнього року — близько 80 відсотків.

Хоча й перинатальний центр працював ефективно, фахівці в один голос стверджують, що потрібен більш сучасний, як це передбачено ініційованим Президентом України національним проектом «Нове життя: нова якість охорони материнства і дитинства». Будівництво нового центру в Рівному планувалось на 2013 рік. Однак Рівненщина за якихось два місяці зуміла створити стартовий майданчик для зведення центру вже нинішнього року. Науково-дослідним інститутом виготовлено проектно-кошторисну документацію, проведено тендер, який виграла фірма «Опорядрембуд», відома в області за будівництвом кількох шкіл, реконструкції онкологічного центру та ін.

— Кошторисна вартість нового перинатального центру трохи більш як 64,3 мільйона гривень, — розповідає голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Залучатимемо також кошти з обласного бюджету та спонсорські. Якщо нинішній перинатальний розміщений на 3600 квадратних метрах, то новий буде більш просторим — матиме 8560 квадратних метрів. Тож вистачить площ і для того, щоб перевести сюди ще й центр планування сім’ї, який орендує приміщення в обласному лікувально-діагностичному центрі імені В. Поліщука. У новому перинатальному центрі буде дуже комфортно і для медперсоналу, і для пацієнток та немовлят. Тут передбачена система кондиціювання і вентиляції, просторі палати й операційні. Новий перинатальний буде «начинений» сучасним обладнанням, 13 мільйонів на закупівлю якого виділяється за державною програмою. Ще на 5 мільйонів гривень надійде його від фонду Віктора Пінчука. Це, зокрема, обладнання для виходжування немовлят, для дорослої реанімації, а також виявлення спадкової патології.

Рівне.