У вітчизняних садівників з’явилася реальна можливість відвоювати в польських фруктів внутрішній ринок
 
У нинішньому сезоні в України є всі шанси зібрати рекордний урожай яблук. Якість також очікується непогана. За прогнозами, валовий збір цих фруктів по країні збільшиться до 1,1 мільйона тонн. При цьому на 5—7% може зрости імпорт. Експерти вважають: у сукупності всі ці фактори приведуть до зниження цін на українське яблуко, що, втім, не особливо підвищить його конкурентоспроможність на зовнішніх ринках.
«За всіма передумовами, ціни на яблука в Україні в новому сезоні будуть у середньому на 15—20% нижчі, ніж у минулому. Зростання внутрішнього виробництва — не єдина тому причина», — зазначила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі й фрукти» Тетяна Гетьман під час другої міжнародної конференції «Яблучний бізнес України й Росії — 2012».
Разом зі зростанням виробництва очікується і збільшення пропозиції вітамінної продукції з Польщі, де цього року, за прогнозами, зберуть на 20 відсотків яблук більше. Крім того, погіршаться умови для експорту: вступ Росії до СОТ спричинить істотне зниження мита на імпорт яблук до цієї країни.
Таким чином, Україні, яка постачала яблука в Росію без сплати ввізного мита, доведеться помітно опустити ціни на свою продукцію, щоб конкурувати з відносно недорогими й водночас якісними фруктами з ЄС.
При цьому, незважаючи на негативні прогнози врожаю яблук у країнах ЄС, Польща все одно віддаватиме перевагу поставкам до Росії, де умови торгівлі вже цього року стануть значно комфортніші. «У минулому сезоні на країни СНД припадало не менш як 80% усього польського експорту яблука, при цьому близько 60% експортних продажів яблука з Польщі припадає на Росію», — розповіла Тетяна Гетьман.
У цьому разі в українських виробників яблук немає іншого виходу, крім як підтягувати якість своєї продукції до європейського рівня. Необхідність підвищувати стандарти садівники країни відчули ще кілька років тому, коли наша держава вступила до СОТ. Після цього українські виробники активно зайнялися експортом до Росії, яка сьогодні є найвигіднішим покупцем українських яблук.
Але членство РФ у СОТ значно змінить умови для постачальників з Євросоюзу, для яких Росія давно вже є привабливим споживачем, а отже — й розстановку сил на тамтешньому ринку. До наших північних сусідів буде спрямовано більше недорогих плодів із ЄС. Тому
найближчим часом основним критерієм продажу яблук стане ціна, отже, садівникам України необхідно не тільки підвищувати якість, а й бути готовими істотно знизити на яблука ціни.
І якщо вчасно не відреагувати на ці тенденції, зазначають експерти, наші садівники можуть втратити близько 950 мільйонів гривень виторгу порівняно з минулим роком.
 
 
 
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.