У населених пунктах поблизу зони виявлення хвороби власники свиней зорієнтувалися і в пожежному порядку повирізали живність ще до подвірного обходу бригадами ветеринарів
 
«Голос України» продовжує стежити за ситуацією навколо виявлення вірусу африканської чуми свиней у Комишуватці Запорізької області та проведених карантинних заходів. У п’ятничному номері газета розповіла про запровадження навколо цього села кількох так званих загрозливих зон. Якщо до першої увійшли п’ять населених пунктів, у тому числі й райцентр Приморськ, то до другої — уже два з п’яти міст обласного підпорядкування. 
 
Тобто в Запоріжжі або, приміром, в Енергодарі свининою торгують у звичному режимі (ціни хоча б похитнулися у бік зниження!). А ось у Бердянську та Мелітополі м’ясні ряди спорожніли. Як припинено і будь-яку торгівлю м’ясом у всій 150-кілометровій зоні навколо Комишуватки. Обіцяють, що така ситуація збережеться принаймні до кінця поточного місяця.
Щодо першої загрозливої зони, куди потрапив і райцентр Приморськ, то тут повністю проведені заходи з інвентаризації свинопоголів’я. І коли і справді невеликих селах Набережному і Підспір’ї, по факту, описано відповідно дві та 58 свиней, то в Банівці (450) на облік взято свиней ледь не стільки, скільки в Приморську та селі Преслав разом узятих. Мабуть, тут не планували потрапити в 10-кілометрову зону і не стали в пожежному порядку проводити масовий забій ще до подвірного обходу. Як це, до речі, відбулося, приміром, у Приморську.
В агропідприємствах, що ввійшли до цієї зони, в разі примусового вирізання свиней також розраховують на компенсації від держави. Особливо в ПСП «Приморський» (воно в райцентрі). Адже на обліку в господарстві — 1919 «п’ятачків», тобто більше, ніж і в приватному секторі населених пунктів, що перебувають у списку першої загрозливої зони.
У районі багато хто з господарників усе ще сподівається, що виявлення вірусу в одному з домоволодінь Комишуватки — лише прикрий епізод, і все минеться. У селі, до речі, продовжують діяти два карантинні пости — на в’їзді й виїзді, хоча сторожувати їм тут нічого — свиней нема. І, як заявлено обласним санітарно-ветеринарним начальством, протягом року не буде.
До речі, з жителями згаданого села повністю розрахувалися за дві доби після утилізації 198 тварин із місцевих домогосподарств (на що витрачено 280,56 тисячі гривень). Проте невизначеність у подальшій долі свиней із першої загрозливої зони не додає людям оптимізму. Коли проводився опис поголів’я, то запевняли лише про контроль за міграцією, зараз уже кажуть про примусовий забій і термічну переробку м’яса всього поголів’я. Тому ситуацію коротко можна описати так: поки тут панує напружене очікування.
Запорізька область.