Незаконне виділення земельних ділянок та будівництво вже давно стали у столиці «притчею во язицех». Пік їх безконтрольної роздачі припав саме на діяльність нині екс-київського міського голови Леоніда Черновецького. Саме такі факти і є предметом діяльності Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції, Земельного кодексу, інших законів та прийняття протиправних рішень Київською міською радою в період з 2007 по 2010 роки, засідання якої відбулося вчора.

Одним із яскравих прикладів порушення законодавства може слугувати рішення муніципалітету від 08.02.2007 р. №122/783 «Про поновлення договору оренди земельної ділянки та продажу земельної ділянки ТОВ «Торговий дім Міжнародної спілки українських підприємців» для будівництва житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями, приміщеннями соціальної сфери та підземним паркінгом на вул. Пирогова та Б. Хмельницького, 2/3 «Б».

За словами представника ініціативної групи Лідії Чуватіної, попри рішення суду про скасування договору оренди, будівництво триває й надалі. І вже зведено шість поверхів. «Їх лише штрафують. Прокуратура відписується, що нічого зробити не може, між тим, в Інтернеті вже є оголошення про продаж квартир», — зауважила вона. Проте поцікавитися позицією прокуратури учасники засідання не змогли — її представники були відсутні. Така поведінка правоохоронців обурила народних депутатів — членів ТСК. Це питання голова комісії, народний депутат Кирило Куликов має намір порушити у Генеральній прокуратурі. Адже, за його словами, заступник прокурора міста завжди присутній на сесіях Київради і представляє сторону держави, коли оскаржуються рішення.

Представник іншої ініціативної групи Олег Кочерга привернув увагу присутніх до будівництва по вулиці Сошенка, 33 (Подільський район столиці). У 2007 році Київська міська рада передала цю земельну ділянку для будівництва житла. Досі там розташовувалися художні майстерні. І звідки взялося рішення про побудову багатоповерхівок — невідомо, зауважив депутат Київради Андрій Странніков. За його словами, замовник будівництва — Національна спілка художників. Найнятий нею підрядник будуватиме вісім багатоповерхівок, шість з яких — 25-поверхові. На переконання депутата, це пряма загроза території, яка є легенями столиці.

Упевнений А. Странніков і в тому, що для опротестування прокуратурою рішення Київської міської ради від 2007 року є всі підстави. «Бо в документах погоджувався не проект відведення, як це має бути за Земельним кодексом, а просто відведення. Санстанція, екологія, культурна спадщина — погодили не проект, а фактично повітря»,— наголосив він.

Усі ці питання, за словами голови ТСК, є простими і складними водночас. З одного боку, забудови є незаконними, з другого — вирішити це питання самотужки комісія не в змозі. Тому потрібно залучати Генеральну прокуратуру.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Кирило Куликов: «Якщо є всі рішення, у тому числі й судові, про заборону будівництва і вони ігноруються... Невиконання рішень суду тягне за собою відповідальність. Тому дані питання необхідно передавати до Генеральної прокуратури».