Угода про зону вільної торгівлі із СНД не суперечить змісту угоди про асоціацію і ЗВТ з ЄС. Про це заявив народний депутат України, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. Так він прокоментував те, що Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі».
На його думку, це дає можливість на всьому євразійському економічному просторі формувати умови взаємної співпраці, торгівлі, інвестування, удосконалюючи міжнародні стандарти, умови прозорої конкуренції, пошуки балансу інтересів. «Ми впевнені, що ця угода спрямована на такі результати», — підкреслив Анатолій Кінах, повідомляє прес-служба Партії регіонів.
«Україна та інші держави СНД незворотно інтегруються в економічну європейську та світову систему. Принципове значення має те, що поступово, попри труднощі, вони формують у напрямках двосторонньої, багатосторонньої економічної співпраці стандарти, які відповідають вимогам Світової організації торгівлі, міжнародним нормам і стандартам», — зазначив політик.
«І дуже позитивно, що Україна ратифікувала і ввела в дію угоду про ЗВТ із СНД. Насамперед тому, що угода сформована на принципах СОТ», — підкреслив народний депутат.
Анатолій Кінах наголосив, що особливо важливою є та частина, яка формує принципи розгляду спірних питань, арбітражних ситуацій там, де виникають питання захисту національних ринків. І ця частина угоди про ЗВТ із СНД дає можливість вирішувати, у тому числі і в напрямку взаємовідносин України й Росії, різні питання, суперечності без економічного, політичного тиску, без зайвих емоцій, а насамперед на основі процедур, які вимагають міжнародні норми, норми СОТ.
Народний депутат акцентував увагу на тому, що «Україна має величезні інтереси на теренах СНД. У минулому, 2011 році, загальний товаро-
обіг України і держав СНД становив 71 млрд. доларів. Це близько 40 відсотків нашого зовнішнього товарообігу. Це сотні тисяч робочих місць, це завантаження наших підприємств. І, безумовно, умови вільної торгівлі дають можливість ефективніше просувати нашу продукцію, послуги на економічному просторі СНД».
«Ця угода має для нас значення і в контексті вдосконалення всіх напрямків захисту внутрішнього ринку цивілізованими методами та формування ефективної експортної політики», — додав парламентарій.