У вересні минулого року навпроти клубу в селі Михайлівка, що в Казанківському районі, весела компанія, серед якої було двоє міліціонерів, влаштувала у вечірній час тутешнім хлопцям справжню бійню. Шестеро з них потому надовго потрапили до лікарні, ще один потерпілий лікувався вдома. На деякий час активне культурне життя в населеному пункті наче завмерло: люди були шоковані методами з’ясування відносин.

До цієї справи було привернуто увагу громадськості регіону, отож майже одразу за фактом «скоєння злочину середньої тяжкості (нанесення тілесних ушкоджень), хуліганства (вчиненого групою осіб) та грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства», прокуратурою було порушено кримінальну справу, а наказом УМВС України в Миколаївській області міліціонерів звільнили з роботи.

Тим часом, ще будучи під слідством, обидва підсудні працевлаштувалися, один пішов у загальноосвітню школу охоронцем, інший — робітником у фермерське господарство.

16 липня завершилися судові слухання у Казанківському районному суді з приводу «михайлівського побоїща». Своєю постановою Феміда заборонила надалі міліціонерам-дебоширам працювати у правоохоронних органах. Водночас, у судовій залі обох підсудних звільнили від кримінальної відповідальності з підстав, передбачених ст. 47 КК України — у зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу. З цим рішенням погодилася прокуратура Казанківського району, вважаючи його обґрунтованим.

Як зазначає слідчий прокуратури Казанківського району Ірина Булаєва, обидва підсудні вперше вчинили злочин середньої тяжкості, визнали себе винними та щиро покаялися. Зокрема, підсудний Ю. просив вибачення у потерпілих ще у судовій залі.

— Державне обвинувачення вважає обґрунтованим висновок про можливість виправлення підсудних без застосування кримінального покарання за допомогою заходів громадського впливу, оскільки є всі обумовлені законом підстави для застосування судом положень ст. 47 Кримінального кодексу України, — наголошує Ірина Булаєва. — Без сумніву, для них та їх сімей покаранням є вже той факт, що вони за свій вчинок були звільнені з органів внутрішніх справ за порушення дисципліни та у подальшому не зможуть працювати там. І хоча у підсудних не буде судимості, проте вони вважатимуться такими, що притягувались до кримінальної відповідальності. Крім того, звільнення від кримінальної відповідальності з підстав, визначених ст. 47 КК України, є умовним. Це означає, що вони протягом року з дня передачі їх на поруки повинні виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів впливу та не порушувати громадського порядку. У разі нехтування цими вимогами, відповідно до ст. 13 КПК України, суд вправі змінити своє рішення, застосувавши правову норму про кримінальну відповідальність як до особи, яка була звільнена від неї з підстав, визначених ст. 47 КК України.

Миколаївська область.