Археологи Державного підприємства «Волинські старожитності» підбили підсумки третього сезону досліджень середньовічного поселення на околиці села Пулемець Шацького району Волинської області.

— Тут відкрито і досліджено 22 заглиблені об’єкти, серед яких стовбові ями та невеликі споруди XV століття, — розповідає начальник шацької експедиції Сергій Демедюк. — Вони є залишками наземних будівель стовбової конструкції. У центрі такої будівлі (ймовірно, житлової) знаходилося вогнище в ямі, що мала випалені стінки та дно і була майже повністю заповнена вугіллям. Знайдено також фрагменти гончарної кераміки давноруського часу і ХV століття.

А ось на розораній поверхні за допомогою металодетектора археологи зібрали значну колекцію цінних речей, серед яких різноманітні прикраси (персні, сережки), елементи одягу (нашивки, пряжки), фрагменти знарядь праці та побутових речей. Серед знахідок були свинцеві торгові пломби та монети, які датуються давньоруським періодом і XV століттям. Усе це передадуть до Любомльського краєзнавчого музею.

— Знайшли ми також срібні та позолочені персні із зображеннями на щитках птахів. Таке багатство залишеного інвентарю свідчить про заможність жителів поселення, а отже, його значну торгівельну й адміністративну роль у Шацькому поозер’ї, поряд із відомим і більш дослідженим Шацьким поселенням в урочищі «Сад» на озері Люцимер, — розповідає науковець. — Спільним для обох пам’яток є розміщення на пагорбі на березі озера, який височіє над довколишньою заболоченою місцевістю. Поселення мало вигідні умови розташування — і з міркувань безпеки, і з огляду на доступ до води як зручного шляху пересування.