Відповідне рішення прийняли нещодавно на засіданні уряду. Основна мета — підвищити рівень безпеки на українських дорогах і зберегти життя та здоров’я людей. Запровадити такі заходи керівництво держави спонукала низка резонансних дорожніх пригод на автошляхах. За інформацією Державтоінспекції, упродовж цього року в країні сталося майже 15,5 тисячі ДТП із потерпілими, в яких загинуло 2,4 тисячі осіб, ще більш як 19 тисяч дістали тілесні ушкодження. Особливо небезпечно на пасажирському транспорті. Лише в минулому місяці в автобусних аваріях загинуло 20 людей, близько 163 осіб отримали травми різного ступеня тяжкості.

Щоб попередити такі трагедії, столична ДАІ проводить цільові відпрацювання «П’яний водій — злочинець», «Швидкість», «Обгін» а також «Автобус», метою яких є зниження аварійності та попередження порушень Правил дорожнього руху.

— Лише за минулу добу співробітники ДАІ за керування у нетверезому стані затримали 48 водіїв, за порушення швидкісного режиму— 387. Ми постійно орієнтуємо наших співробітників на виявлення грубих порушень Правил дорожнього руху, — каже заступник начальника УДАІ м. Києва Ігор Опанасенко. — А керування в стані алкогольного сп’яніння є саме таким. У середньому кожної доби ми відсторонюємо від керування 40—45 порушників. Іноді виявляємо і більше 50 таких випадків. Але багатьох водіїв нічого не вчить гіркий досвід «чужих» аварій, які найчастіше закінчуються трагічними наслідками.

На жаль, жахлива нині ситуація і з пасажирськими перевезеннями. Днями вартові доріг провели рейд на станції метро «Лісова». Перший же перевірений автобус виявився порушником. На колесі маршрутки глибокий поріз. А це дуже небезпечно, адже шина може лопнути на ходу.

— Результати виявилися невтішними. Найчастіші порушення маршруток — перевищення швидкості, порушення правил маневрування і всілякі технічні несправності транспортних засобів, — коментує ситуацію інспектор ДАІ міста Києва Анастасія Циба. — Лише в липні проведено 36 перевірок автогосподарств та базових підприємств. Із 312 оглянутих транспортних засобів 63 визнано технічно несправними, 32 — заборонена подальша експлуатація до усунення виявлених несправностей. Керівникам автогосподарств видано 19 приписів на усунення виявлених у ході перевірок недоліків. До адміністративної відповідальності притягнуто 11 посадових осіб підприємств. Крім того, за поданням ДАІ з двома автомобільними перевізниками достроково розірвано договори про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах м. Києва.

Уже найближчим часом безпека на дорогах стане окремим напрямом державної політики. Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час останнього засідання уряду. «Одразу кілька великих аварій на наших дорогах за останній час — безглуздих аварій, яких можна і треба було уникнути, на жаль, підтвердили, що проблему безпеки дорожнього руху треба вирішувати на рівні уряду», — наголосив М. Азаров.

На засіданні уряду розглянули не лише причини такого тривожного стану на дорогах, а й зроблено відповідні висновки та прийнято необхідні рішення.

Уже в найближчих планах держави щодо покращення ситуації на дорогах — внесення низки змін до нормативно-правової бази, зокрема, стосовно автомобільного транспорту. Ці зміни стосуються і надання права працівниками Укртрансінпекції зупиняти комерційний транспорт. Зокрема, для цього планується облаштувати спеціальні стаціонарні пункти контролю. У такий спосіб фахівці зможуть перевіряти дотримання водієм чинного законодавства: наявність ліцензії, тахографів, ременів безпеки тощо.

Вл. інф.