Держава зобов’язана виплатити жителю Івано-Франківської області Богдану Савицькому моральну компенсацію у розмірі 154 тисячі євро. Таке рішення на днях ухвалив Європейський суд із прав людини. Він постановив: чоловік став жертвою місцевої міліції і близько 6 років поневірявся у судах та органах прокуратури, шукаючи справедливості.
Зі слів Богдана, його проблеми почалися ще в далекому 1999 році. Одного вечора він повертався разом із товаришем додому. На  зупинці допоміг своєму знайомому сісти в автобус. Однак поки з ним прощався, у Богдана поцупили велосипед.
— Пам’ятаю, дуже розхвилювався. Вирішив зателефонувати дружині, — розповідає «Голосу України» Богдан Савицький. — У пошуках телефону я звернувся до працівника найближчої АЗС. Той спочатку відмовив мені, а потім викликав міліцію і повідомив черговому, що якийсь чоловік йому заважає працювати.
Далі почалося справжнє страхіття. Адже за декілька хвилин на місце події прибув наряд Городенківського райвідділу міліції. Ця зустріч із вартовими порядку стала фатальною для чоловіка.
— Спочатку вони били мене ногами й руками. А потім один із правоохоронців завдав мені удару по хребту кийком, — веде далі постраждалий. — Я знепритомнів. Коли прийшов до тями, то виявилося, що лежу в парку неподалік автозаправки. Спробував звестися на ноги, однак не зміг. Адже відчув різкий біль у спині.
Невдовзі судово-медична експертиза встановила численні побої та тяжку травму хребта. Ці травми призвели до того, що Богдан до цього часу не може ходити, і його постійно переслідують страшні болі та страждання.
Співробітники органів МВС свою вину в побитті чоловіка не визнали. Всі ці роки чоловік згадує зі сльозами на очах. Адже всі спроби довести вину міліціонерів у судах та органах прокуратури результату не дали. А в 2003 році кримінальну справу взагалі закрили за відсутністю доказів. Однак чоловік із цим не змирився. У 2005 році він звернувся до Європейського суду з прав людини. І тільки сьогодні справедливість відновлено — європейська Феміда прийняла безпрецедентне рішення, встановивши з боку держави Україна порушення статті 3, частини 1 статті 6, статті 34 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, зобов’язавши державу виплатити Богдану понад 150 тисяч євро.
Днями в Івано-Франківську відбувся круглий стіл стосовно цього рішення Європейського суду. Як зазначив один із організаторів заходу голова Станіславської правозахисної групи Андрій Малетин, ця справа має важливий характер і є яскравим прикладом того, як громадянин може захистити свої права у Європейському суді з прав людини та домогтись справедливості. «Я думаю, дане рішення дозволить привернути увагу до проблематики катувань у міліції як з боку органів державної влади, так і громадськості. Адже останнім часом факти побиття з боку провоохоронців є далеко непоодинокими в країні. Нині ЗМІ просто рясніють такими повідомленнями, — зазначив він.
Підтвердженням цих слів став випадок, який стався на днях на Кіровоградщині. Там прокуратура порушила кримінальну справу за фактом побиття працівниками міліції хлопця з Новомиргородського району. Інцидент для постраждалого розпочався з конфлікту з близьким родичем одного з правоохоронців. Згодом працівники міліції доставили хлопця до приміщення райвідділу, де побили. Після цього, не склавши жодних документів, вивезли до лісу, де продовжили тортури, — повідомляє УНІАН.