Центральна виборча комісія ще зареєструвала 226 кандидатів у народні депутати України, висунутих трьома політичними партіями в одномандатних виборчих округах, зокрема: «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка», «Об’єднані ліві і селяни», «Козацька Українська Партія», про це «Голосу України» повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ.
Водночас комісія відмовила в реєстрації кандидатами у народні депутати України І. Раєвському в одномандатному виборчому окрузі № 37 та А. Терьохіну в ОВК № 211, оскільки подані ними документи не відповідають вимогам виборчого закону.
Крім того, ЦВК зареєструвала довірених осіб кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах у 22 регіонах України.
Розглянувши клопотання громадських організацій, Комісія надала дозвіл «Громадянській мережі «ОПОРА» та Всеукраїнському об’єднанню «Громадянський рух «Нова Україна» мати офіційних спостерігачів під час виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, а «Громадському Захисту Київщини» — на території Київської області.
Королевська вимагає «не відфутболювати» Шевченка
Лідер партії «Україна — Вперед!» вимагає від влади припинити політичний тиск на Центральну виборчу комісію і політичні маніпуляції щодо реєстрації кандидатом в народні депутати Андрія Шевченка. Про це вона заявила на своїй сторінці в Facebook.
«Я закликаю дати можливість ЦВК ухвалити законне рішення про реєстрацію виборчого списку партії. Юридичних підстав для відмови в реєстрації Андрія Шевченка не існує», — підкреслила Наталя Королевська.
Перейшов дорогу однопартійцю
Прес-служба «Опори» розповсюдила прес-реліз, у якому йдеться про те, що 8 серпня бюро Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» виключило з членів партії голову Рівненської обласної ради минулого скликання, депутата обласної ради нинішнього скликання Олександра Данильчука.
До того ж «Опора» посилається на голову обласної організації «Батьківщини», народного депутата України Юрія Прокопчука, який повідомив підставу для виключення — недотримання Олександром Данильчуком партійної дисципліни в питанні висування кандидатур на парламентські вибори 2012 року. 3 серпня ЦВК зареєструвала Олександра Данильчука самовисуванцем по виборчому округу №156, до якого входять Березнівський, Костопільський та Сарненський райони. Проте партійний з’їзд об’єднання затвердив кандидатом по згаданому округу лідера фракції «Батьківщини» у Рівненській обласній раді Миколу Кучерука.
Юрій Прокопчук стверджує, що Олександр Данильчук прийняв особисте рішення балотуватися до Верховної Ради. Оскільки воно суперечить позиції партії, то він не може розраховувати на підтримку «Батьківщини».
У коментарі одному з місцевих видань Олександр Данильчук своє виключення з партії вважає безпідставним, зазначивши, що самовисування в народні депутати — це його конституційне право. Тож ганьбитися, оскаржуючи дії колишніх однопартійців, він не буде, а просто йде на вибори, а також запевнив, що до жодної політичної сили не приєднуватиметься.
Рівне.