На кожні 100 місць у дитсадках на Сумщині претендують 125 малюків. Є заклади, де ці показники співвідносяться як 100 до 150.
За словами виконуючої обов’язки начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Інеси Пєсоцької, у регіоні «кількість дошкільних навчальних закладів не дає змоги задовольнити всі потреби батьків щодо охоплення дітей дошкільною освітою». Це попри те, що освітянам повернули майже всі дитсадки, що використовувались не за призначенням.
Щоб розв’язати проблему, 
у Глухівському, Конотопському, Путивльському районах та в обласному центрі буде створено п’ять Центрів розвитку дитини. Школи реорганізовуватимуть у НВК, при яких створюватимуть групи для дошкільнят.
Паралельно з цим на Сумщині є протилежна проблема: 70 відсотків шкіл, переважно в сільській місцевості, стали некомплектними. Наповнюваність деяких з них становить лише 14—20 дітей. Є школи, де один учитель викладає п’ять різних предметів. Тож до 1 вересня на Сумщині закриють ще п’ять малокомплектних шкіл, а їхні учні будуть змушені перейти до так званих опорних шкіл.
Сумська область.