Партія «УДАР Віталія Кличка» заявляє, що на її кандидатів у депутати на мажоритарних округах у Донецькій області чиниться адміністративний тиск. «Наші кандидати в депутати за мажоритарними округами й ті, хто в списку, уже піддаються тиску з боку або чиновників, або власників підприємств, на яких вони працюють», — повідомив під час прес-конференції представник партії в Центральній виборчій комісії Валерій Карпунцов.
За його словами, кандидат, яка висувалася за округом №59, була змушена відкликати свою згоду на балотування через те, що ректор університету, де вона працює, рекомендував їй відкликати свою кандидатуру для подальшої безперешкодної її роботи в університеті.
У свою чергу, Євген Корж (кандидат від партії за округом №61) повідомив, що був звільнений з роботи на машинобудівному заводі через його відмову зняти свою кандидатуру. Перед вибором: завершити партійну діяльність чи продовжити роботу — опинився і Роман Волков (мажоритарний округ №43).
Водночас голова Донецької обласної організації «УДАРу» Єгор Фірсов висловив побоювання, що ці факти тиску на кандидатів від партії є тільки початком, і спрогнозував, що вони матимуть місце в подальшому і в інших регіонах.
Вл. інф.
Тимошенко та Луценко поза грою
Центральна виборча комісія відмовила Юлії Тимошенко та Юрію Луценку, включеним до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, в реєстрації кандидатами в народні депутати України. Про це йдеться у повідомленні відділу взаємодії із засобами масової інформації секретаріату Центральної виборчої комісії.
Як зауважила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, комісія не вповноважена визначати, є рішення суду замовним чи ні (у своїх автобіографіях кандидати написали, що «засуджені злочинною владою з політичних мотивів»), і не має підстав реєструвати Тимошенко і Луценка кандидатами в депутати.
Водночас Центральна виборча комісія зареєструвала 210 кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», та 215 кандидатів, включених до виборчого списку Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Також низкою постанов зареєстровано 198 кандидатів, висунутих 7 політичними партіями в одномандатних виборчих округах, зокрема: ВО «Батьківщина», «Зелені», «Руський блок», «Союз анархістів України», Ліберальна Україна, «Об’єднані ліві і селяни», Народна Екологічна партія.
Крім того, комісія допустила до перегонів 64 кандидати, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 12 регіонах України.
Об’єднана опозиція судитиметься із ЦВК
«Батьківщина» звернулася з позовом до Адміністративного суду з вимогою до ЦВК відновити в списку кандидатів у народні депутати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Про це повідомив народний депутат, голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.
«Рішення ЦВК означає тільки одне — вони бояться Юлію Тимошенко навіть тоді, коли вона перебуває у в’язниці. Тимошенко фактично є учасником виборчого процесу і очолює список Об’єднаної опозиції», — наголосив він.
Арсеній Яценюк переконаний, що Центральна виборча комісія неконституційно виключила зі списку кандидатів у народні депутати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.
«Відповідно до статті 76 Конституції, не може бути обраною особа, яка має судимість, а обраний і зареєстрований — це два різні юридичні терміни», — підкреслив він.
«Правові аспекти даного позову чіткі й зрозумілі. В тому випадку, якщо Європейський суд з прав людини прийме законне рішення і таким чином скасує вироки імені Януковича стосовно Тимошенко — то це означає, що Юлія Тимошенко може не тільки брати участь у виборах, а й бути обраною до Верховної Ради», — наголосив А. Яценюк.
Ляшко готовий бойкотувати перегони
Через відмову ЦВК зареєструвати кандидатами в депутати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав бойкотувати перегони. «Оскільки за таких умов волевиявлення не може бути чесним і справедливим, я закликаю всі демократичні сили прийняти рішення про відмову в участі в цьому фарсі під назвою «вибори». На знак солідарності з політв’язнями Радикальна партія готова їх бойкотувати», — заявив О. Ляшко, повідомляє прес-служба РПЛ.
Він також нагадав, що кілька місяців тому Арсеній Яценюк заявляв, що не піде на вибори, якщо в них не братимуть участь Юлія Тимошенко і Юрій Луценко. Лідер Радикальної партії сподівається, що Яценюк дотримає свого слова, якщо він щиро хоче, щоб політв’язні були вільними.
Рядовий партієць протестує проти свавілля центру
Депутат Кам’янець-Подільської міської ради з багатолітнім стажем Микола Розбам подав заяву про вихід із лав партії «Батьківщина» на знак протесту проти недопустимих методів висунення кандидатів до парламенту, до яких, на його переконання, вдався центральний орган політсили.
Причину своїх дій він пояснив на прес-конференції. Об’єднана опозиція висунула кандидатом до Верховної Ради по округу №193 Ростислава Ярему. Цей політик у регіоні досить відомий. Свого часу Ярема очолював обласну організацію «Нашої України», на виборах у 2010 році висувався на посаду міського голови Кам’янця-Подільського від «Єдиного центру» і заявив про свою перемогу, але окружком згодом оголосив іншого переможця.
Микола Розбам запевнив: його ніхто не залякував і не змушував виходити з партії та робити заяви. «Рішення я прийняв самостійно», — заявив він. Про висунення Яреми від об’єднаної опозиції, до якої входить «Батьківщина», каже Микола Розбам, дізнався з газет, ніхто з його колег-однопартійців у міськраді про це не говорив, кандидатуру Яреми з ними не обговорював. А раніше, на пам’яті Миколи Миколайовича, процедура висунення починалася саме на місцях: в осередках, місцевих ЗМІ, трудових колективах. Саме таких дій очікував Микола Розбам і на нинішніх виборах. Тому обурений, протестуючи проти свавілля центру, вирішив вийти з партії. «До Ростислава Тарасовича ніяких особистих претензій як до людини не маю», — уточнив він.
Чи солідарні з Миколою Миколайовичем уже колишні міські однопартійці в його претензії до центру, наразі невідомо, передає наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.
Кандидати-двійники
У Миколаєві на виборчому окрузі № 128 (Ленінський та Корабельний райони) зареєстровано по два кандидати в депутати Верховної Ради із співзвучними прізвищами. Імена миколаївців Сергія Ісакова (депутата міської ради від партії «Третя сила», генерального директора суднобудівного заводу «Лиман») та Артема Ільюка (керівника фракції Партії регіонів у міській раді) давно на слуху: ще задовго до початку перегонів вони мали тісні стосунки з міською громадою, позитивно вирішували проблеми.
Тоді як самовисуванці з Житомирської області Сергій Ісаков та Сергій Іллюк з’явилися для багатьох, як сніг на голову. Миколаївська обласна організація Партії регіонів назвала ситуацію відвертою провокацією проти їхнього кандидата, що, зрештою, цілеспрямовано шкодить інтересам виборця. Звернення з цього приводу прес-служба Партії регіонів розіслала в усі регіональні ЗМІ, повідомляє наш власкор Олександра МЕНТЕЛЬ.