Попутного вітру тобі, Юрію Жирадков!
 
27 тисяч морських миль наодинці планує пройти 62-річний мандрівник Юрій Жирадков на своїй яхті «AVERS», яка днями відплила у кругосвітнє плавання з Миколаєва.
До цієї події Юрій Борисович ретельно готувався понад два роки, а саму мрію обійти світ на яхті-одиночці виношував понад десять. Власне, після того, як старшим помічником капітана Бориса Немирова півроку ходив океанськими хвилями на всесвітньо відомому «Ікарі».
Він — підполковник запасу, випускник 1968 року Уссурійського суворовського військового училища, прослужив у Збройних Силах понад 30 років, а нині — викладач Національного морського університету імені Макарова, член Всеукраїнської асоціації «Кадетський союз» та Миколаївської обласної благодійної організації «Кадетський союз».
Юрій Жирадков — відомий яхтсмен, учасник багатьох змагань з вітрильного спорту, хоча займатися ним почав у 40 років. Яхту «AVERS» (довжиною 5,5 метра) збудував власними руками.
— Нехай вас це не дивує, — сказав мандрівник. — Є вислів: «Велика яхта — великі проблеми, мала яхта — малі проблеми». А взагалі, будь-яка яхта має бути готова до шторму. Ось що головне для мореплавця... Додає сил і те, що у мене повірили колеги-яхтсмени, безкоштовно зшили вітрила, підвели освітлення, допомогли встановити на паруснику мотор. Крім того, посприяли спонсори — наш міський голова Володимир Чайка, начальник Миколаївського торгового морського порту Василь Іванюк, побратими із «Кадетського союзу» – колишні випускники суворівських та нахімовських училищ, які нині живуть у Миколаєві.
Юрій Жирадков розповів, що метою його навколосвітньої подорожі є реалізація кількох мрій. Насамперед бажання пронести місцями проживання кадетів за кордоном ікону Святого Миколая, яку йому вручили у Сербії 2008-го як символ християнської миролюбності та згуртованості православних в усьому світі. Він також прагне відвідати святі кадетські місця, пов’язані з історією військових корпусів, та установити особисті контакти із закордонними колегами. На його думку, виховання хлопців закладає у їхньому характері основи честі та вірності синівському обов’язку до свого народу на все життя. Тому яхтсмен сподівається, що він також приверне увагу молоді до таких понять, як присвята життя на благо своїх співвітчизників; виховання цілеспрямованості, наполегливості та уміння досягати поставленої мети чесними методами. І, зрештою, Юрій Борисович вважає, що він популяризуватиме кращі традиції Миколаєва як міста кораблів та мореплавців.
Кругосвітнє плавання Юрія Жирадкова пройде таким маршрутом: Миколаїв—Чорне море—протока Босфор— протока Дарданелли—Афіни—Середземне море—Бізерта—Марсель—Гібралтар—Гібралтарська протока—Атлантичний океан—Канарські острови—Барбадос—Карибське море — Каракас—Флорида—Панама—Тихий океан — Галапагоси—Маркізькі острови—Таїті—Самоа—Фіджі—Віла—Торресова протока—Дарвін—Індійский океан—Кокосові острови—Мальдіви—Аден—Червоне море—Суецький канал—Середземне море—Кіпр—протока Дарданелли—протока Босфор—Чорне море—Миколаїв.
За приблизними підрахунками мореплавця, на подолання такої відстані йому необхідно майже два роки.
Проводи яхти «AVERS» у подорож із пірса Миколаївського яхт-клубу були хоч і короткими, проте зворушливими і надзвичайно красивими. Побажати «сім футів під кілем» прийшло багато земляків. Влада сприяла, щоб було проведено всю необхідну митну процедуру. Міський голова Володимир Чайка презентував мореплавцю сувеніри для портів, у які він буде заходити, а також прапори міста Миколаєва. Товариш Юрія Борисовича — підполковник запасу, колишній вихованець суворовського училища Володимир Власов — нашвидкуруч ініціював написання напутніх побажань мандрівникові на двох пляшках символічного «Георгіївського» п’ятизіркового коньяку.
— Одну із них ти можеш відкоркувати у тому порту, з якого почнеться твій зворотній шлях до Миколаєва, другу — ми відкупоримо на цьому ж причалі, коли будемо зустрічати тебе з навколосвітнього плавання, — обнімаючи друга, сказав він.