Перше засідання новообраної Верховної Ради України восьмого скликання відбудеться 27 листопада. Таке рішення консолідовано підтримали представники всіх політичних сил на першому засіданні Підготовчої депутатської групи (на знімку), яка опрацьовує пропозиції до першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та проведення урочистого засідання з нагоди відкриття роботи парламенту. На відміну від коаліційних перемовин, які вже другий тиждень поспіль тривають у парламенті за зачиненими дверима, на засідання підготовчої групи пресу запросили. Однак одразу після виступу Голови Верховної Ради сьомого скликання Олександра Турчинова перед обранням керівництва підготовчої групи журналістам чемно «подякували за роботу». Лідер Радикальної партії Олег Ляшко наполягав залишити представників ЗМІ у залі засідань, утім все-таки їм довелося очікувати на новини та коментарі під дверима.

 Олександр Турчинов у вступному слові заявив, що новий парламент восьмого скликання може розпочати свою роботу 2 грудня. А крайній дедлайн — до 15 грудня. «Можна прогнозувати, що парламент розпочне роботу 2 грудня, якщо не буде жодних інших пропозицій, але не пізніше 15 грудня», —сказав О. Турчинов.

До складу Підготовчої депутатської групи традиційно запропоновано внести кандидатури фракціям і позафракційним у розрахунку один обранець від 15. Від Блоку Петра Порошенка у робочій групі представлено дев’ятеро народних депутатів (Юрій Луценко, Володимир Гройсман, Ігор Кононенко, Віталій Ковальчук, Ігор Гринів, Юрій Стець, Микола Томенко, Руслан Князевич, Тарас Кутовий), від «Народного фронту» — шестеро (В’ячеслав Кириленко, Сергій Пашинський, Андрій Парубій, Микола Мартиненко, Андрій Іванчук, Павло Пинзеник), по двоє від «Об’єднання «Самопоміч» (Оксана Сироїд і Олег Лаврик) та Опозиційного блоку (Сергій Льовочкін і Вадим Новинський), по одному від Радикальної партії Олега Ляшка (сам Ляшко) та ВО «Батьківщина» (Андрій Кожем’якін), а також Володимир Литвин, Віталій Хомутиннік та Сергій Мельник представляють позафракційних депутатів. Усі рішення на засіданні підготовчої групи приймаються більшістю голосів. У складі робочої групи буде утворено підгрупи для підготовки пленарних засідань і порядку денного нової сесії. Робоча група має запропонувати кандидатури до тимчасової президії Верховної Ради.

О. Турчинов запропонував до тимчасової президії обрати шість осіб — по одному від кожної політичної сили, запевнивши, що шість крісел у парламентській президії вмістяться. Члени тимчасової президії вестимуть пленарні засідання почергово — до обрання Голови Верховної Ради та його заступників. На першому пленарному засіданні депутати після складання присяги також мають розглянути питання щодо формування парламентських комітетів, утворення коаліції та формування уряду.

Члени Підготовчої депутатської групи обрали керівником групи Володимира Гройсмана (Блок Петра Порошенка), заступником керівника — Оксану Сироїд («Самопоміч»), секретарем підготовчої групи — Павла Пинзеника («Народний фронт») (на знімку вгорі). «Батьківщина» запропонувала на посаду керівника підготовчої групи Андрія Кожем’якіна, однак він взяв самовідвід, вважаючи, що очолити підготовчу групу мають представники тих політичних сил, які набрали найбільше голосів на виборах.

Підготовча група має підготувати відкриття сесії та урочисте перше пленарне засідання. Після оголошення офіційних результатів виборів новообраним депутатам за законом відводиться 20 днів для того, щоб визначитися -чи готові вони працювати у парламенті та забрати свої трудові книжки з попередньої роботи, позбавитися представницьких мандатів і врегулювати корпоративні права.

Утім, на засіданні підготовчої групи лунали пропозиції не затягувати з відкриттям сесії. 

Після завершення першого засідання підготовчої групи її керівник Володимир Гройсман на брифінгу повідомив, що представники всіх політичних сил консенсусом прийняли консолідоване рішення — провести перше пленарне засідання новообраного парламенту 27 листопада.

Паралельно з підготовкою до відкриття сесії у парламенті триває перемовний процес щодо формування коаліції. Учасники перемовин заявляють, що вже вийшли на «фінішну пряму» і «відшліфовують остаточний варіант». Наразі вже підготовлено програмову частину Коаліційної угоди, яка має бути передана всім політичним силам «на парафування». Оприлюднити його остаточний варіант обіцяють у п’ятницю. Однак, як зазвичай, гальмують коаліційний процес кадрові призначення, розподіл посад і портфелів — кого буде запропоновано на Голову Верховної Ради та його заступників, а також як розподілять керівні посади в парламентських комітетах. 

Позиція Блоку Петра Порошенка, на чому наголосив його представник, керівник підготовчої групи Володимир Гройсман: необхідно створити чіткий план реформ у країні, які передбачені Коаліційною угодою. «У Коаліційній угоді мають бути визначені чіткі терміни цих змін, — вважає Гройсман. — У нас немає часу не проводити реформи та зміни. Ми повинні діяти з першого дня роботи парламенту і формування коаліції та нового уряду. Чіткий план реформ, передбачений Коаліційною угодою, має бути основою Програми дій уряду. Члени Кабінету Міністрів повинні взяти публічні зобов’язання щодо виконання реформ, передбачених Коаліційною угодою».

У «Народному фронті» та «Самопомочі» вважають, що жодних серйозних проблем із Коаліційною угодою немає. Секретар підготовчої групи Павло Пинзеник («Народний фронт») висловив сподівання, що вже днями буде запропоновано цілісний текст Коаліційної угоди. 

Наріжним каменем у процесі формуванні коаліції залишається і питання щодо скасування депутатської недоторканності. У «Батьківщині» наполягають на її скасуванні. «Було би дуже бажано, щоби всі керівники партій і фракцій все-таки виконали свою передвиборну обіцянку — позбавити будь-яку людину в Україні імунітету, — сказав Андрій Кожем’якін. — І це стосується не тільки народних депутатів, а і суддів, і Президента, щоб згідно зі статтею 24 Конституції всі були рівні перед законом і ніхто не ховався за свій імунітет».

Не визначилися, чи голосуватимуть за позбавлення депутатів імунітету і в Опозиційному блоці. Про це заявив журналістам перед засіданням підготовчої групи представник блоку Сергій Льовочкін. «Коли дійде питання до голосування, ми будемо визначатися, виходячи з того, як себе вестиме влада, в тому числі по відношенню до опозиції», — сказав Льовочкін. Опозиція (якою вже себе проголосив у новому парламенті Опозиційний блок) наполягає на керівництві бюджетним комітетом. Однак чинний закон про Регламент нині такої норми не передбачає. Водночас представник Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук не виключив, що представники опозиції можуть очолити деякі парламентські комітети, однак не уточнив, які саме.

Поки немає остаточних домовленостей і щодо кількості комітетів у парламенті восьмого скликання. Лунають пропозиції — від 22 до 24 комітетів. У Блоці Петра Порошенка наполягають на зменшенні їх кількості порівняно з парламентом сьомого скликання та об’єднанні кількох комітетів, зокрема, із питань інформатизації та інформаційних технологій та комітетів із питань економічної та промислової політики. Питання щодо кількості комітетів розглядатимуть на початку наступного тижня на засіданні Підготовчої депутатської групи.

Керівник Підготовчої депутатської групи Володимир Гройсман спростував інформацію, оприлюднену в деяких ЗМІ, про начебто виділення земельної ділянки у Києві для будівництва житла для нових народних депутатів. В. Гройсман запевнив, що така інформація не відповідає дійсності. 

Підготовча депутатська група утворила підгрупи, які опікуватимуться всіма організаційними питаннями щодо належної підготовки першого пленарного засідання. Наступне засідання підготовчої групи відбудеться 20 листопада.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 Дослівно

Голова Підготовчої депутатської групи Володимир ГРОЙСМАН:

— Перше засідання нового українського парламенту відбудеться 27 листопада цього року. Для цього нам потрібно провести багато підготовчої роботи. Це говорить про те, що ми націлені на якомога швидшу роботу, пов’язану з прийняттям дуже важливих рішень для України.