Футбол. Ліга чемпіонів. Третій відбірний раунд. Матчі у відповідь. 7 серпня. «Дебрецен» (Угорщина) — БАТЕ (Білорусь). 0:2 (перший матч — 1:1). До четвертого відбірного раунду вийшла білоруська команда. Також далі в цих змаганнях іде віце-чемпіон України. Динамівці і на полі суперника, як і тиждень тому вдома, здобули вистраждану перемогу.
«Фейєноорд» (Нідерланди, Роттердам) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:1. Гол: Ідейє, 90+5. Перший матч — 1:2.
«Фейєноорд»: Мюльдер, Янмаат (Вомер, 77), де Врей, Мартінс Інді, Нелом (Сінгх), Леєрдам, Іммерс, Фернандес (Кабрал, 67), Класі, Сгакен, Сіссе. Тренер — Рональд Куман.
«Динамо»: Коваль, Сілва, Михалик, Бетао, Попов, Вукоєвич, Велозу, Ярмоленко, Нінкович (Гармаш, 90+1), Гусєв (Мілевський, 81), Ідейє. Тренер — Юрій Сьомін.
Рефері — Антоні Готьє (Франція).
Роттердам. Стадіон «Де Кейп». 51 000 глядачів. 17 градусів.
Отже, переживши цей страшний іспит (і гравці, і їхні прихильники почувалися, мов карасі на пательні), динамівці пройшли «Фейєноорд». Сил витратили чимало. Але про все по черзі.
Прибувши до аеропорту «Київ» (Жуляни) в понеділок, щоб відлетіти до Роттердама (команда вирушила туди ще в неділю), журналісти надто здивувалися, побачивши там Брауна Ідейє. Звичайно, оточили нападника увагою і від нього дізналися, що візу до Нідерландів йому відкрили тільки в понеділок. Оце і була головна причина такої несподіваної зустрічі. От і довелося бомбардиру тимчасово стати членом журналістської команди.
Тож, коли зустріч завершилася мінімальною перемогою «Динамо», а єдиний м'яч останньої миті забив саме Ідейє, ми всі хором і не без жартівливої гордості вигукували: «А хто підготував Брауна до цієї звитяги?».
Відповідь тут дуже проста: сам талановитий футболіст старанно працює, постійно націлений на ворота. І в кожному матчі забиває вирішальні м’ячі.
Прилетівши до аеропорту Амстердама, ми дуже зраділи погоді. Після київських тропіків тамтешні 18—20 з дощем здавалися райською насолодою. Щоправда, з неба лило з невеличкими перервами протягом нашого дводенного перебування в Роттердамі. Інтенсивно дощ уперіщив перед самим матчем і йшов майже до кінця зустрічі. Хоча гріх скаржитись на природу, бо обидві команди перебували в рівних умовах.
Нам одразу впали в око зміни в діях «Фейєноорда». Протягом лише тижня, що минув з часу київського побачення, доброму режисерові Рональду Куману вдалося вивести своїх підопічних на значно потужніший і якісний ігровий рівень. Молода і задириста команда, котру трибуни гнали вперед, весь час намагалася тиснути на ворота гостей. І сил у неї вистачило до останньої хвилини.
Епізодами там було особливо гаряче. Тож юному воротареві «Динамо» доводилося не раз рятувати команду. Справу він робив майстерно, сміливо й ефектно. Пригадаємо хоча б момент, коли Янмаат вирізав чудову передачу прямо на голову Сгакену. Той впритул розстрілював Максима. Але не розстріляв, бо той правильно обрав позицію. Просто молодець, та й годі! А от нашим оборонцям і особливо центральним має бути ніяково за той епізод.
А от ще момент, котрий примусив нас облитися холодним потом. Попов зіграв так недолуго, вкинувши аут, що одразу двоє роттердамців вискочили сам на сам із Ковалем. Не розгубився воротар, а йому, ціною надзусиль, допоміг ще й Михалик.
Моментів у наших до перерви було, мов кіт наплакав. Але були, і варто врахувати й те, що амбіційний суперник, не шкодуючи живота, постійно нав’язував жорстку боротьбу. Відтак, варто було думати насамперед про оборону, її надійність.
І після перерви картина мало змінилася. «Фейєноорд» діяв на першому номері, ми шукали контргру, озираючись на тили. Особливо гаряче в нашому карному майданчику було на останніх хвилинах. А надто в компенсований час. Підопічні Кумана зі шкіри пнулися, щоб забити рятівний гол. Адже така мінімальна перемога робила їх переможцями протистояння з киянами.
Тоді Браун, про якого ми ніби й забули, нагадав про себе якісно виконаною роботою. Тут варто відзначити вдалі дії Мілевського, котрий вийшов на заміну. Сам гравець сказав кореспондентові «Голосу України» в мікст-зоні після зустрічі, що дуже радий своїм вдалим виходам на заміну. І готовий у такому режимі грати весь час. Щоб тільки команда перемагала.
— Не казатиму, що було для нас оптимальним варіантом, — поділився зі мною нападник. — Головне — не пропустити, з чим ми в підсумку успішно впоралися. Та й «Фейєноорд» змусив нас більше грати в обороні. Окрема подяка Максимові Ковалю, адже кілька разів він просто рятував команду від величезних неприємностей
— Либонь, вам таки повезло...
— Справді, у господарів були забивні моменти, пальчики оближеш. Але й ми в першому таймі мали нагоди відзначитися. Зокрема, міг це зробити Браун. Закономірним результатом уважаю нічию. Це був особливий матч, максимально напружений і нервовий....
На післяматчевій прес-конференції Рональд Куман сказав:
— «Фейєноорду» забракло досвіду. Але той факт, що протягом 90 хвилин ми тиснули на «Динамо», свідчить про те, що ми готові виступати на такому рівні. Сподіваюся, тепер покажемо себе в Лізі Європи.
— Як вважаєте, чи заслуговує «Динамо»грати в груповому турнірі Ліги чемпіонів?
— Безумовно. Просто тому, що вони виграли в нас двічі. Ми теж хотіли б продовжувати виступати в Лізі чемпіонів, але доведеться задовольнитися Лігою Європи. Оборона й середня лінія «Фейєноорда» діяли добре, а от в атаці нам не вдалося реалізувати моменти. Тепер готові стартувати в чемпіонаті Нідерландів. Попереду матч з «Утрехтом».
Сьогодні ми перейшли на гру в три оборонці, але це не принесло успіху. Результат серйозно розчарував, він міг бути кращим. 
Не хочу нікого звинувачувати. Сьомін, мабуть, корив би Попова, якби після того невдало вкинутого ним ауту киянам забили...
А ми з вами завтра дізнаємося, хто буде суперником «Динамо» в наступному, четвертому, відбірному раунді. Везіння річ приємна, але хотілося, щоб команда нарешті розгорнула свій потенціал широко, щоб злагодженою і осмисленою стала її гра.
Роттердам—Київ.
Герой матчу в Роттердамі — воротар київського «Динамо» Максим Коваль.
 
Браун Ідейє і журналісти жваво спілкувалися, несподівано зустрівшись в аеропорту «Київ» минулого понеділка.
Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України»).