— Для Посольства України у Великій Британії цього року було два спортивні пріоритети — чемпіонат Європи з футболу та Олімпійські ігри в Лондоні, — зазначив у розмові зі спеціальним кореспондентом «Укрінформу» на Олімпіаді Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії та Північній Ірландії Володимир Хандогій (на знімку). — Футбольний чемпіонат уже позаду. А лондонська Олімпіада у розпалі, і ми вбачаємо своїм головним завданням — зробити все від нас залежне для забезпечення успішної участі в ній української делегації. Це вимагає від посольства відповідної концентрації зусиль. Є ціла низка проблем, які виникали й виникають і у розв’язанні яких співробітники посольства беруть безпосередню участь. Звісно, ми при цьому активно співпрацюємо з Національним олімпійським комітетом України. Масштаби Олімпіади у британській столиці не можуть не вражати, — сказав посол. 

На його думку, це найбільша з останніх літніх Олімпіад. За деякими показниками вона перевершує навіть попередні Ігри у Пекіні. 

«Я хотів би підкреслити, що Велика Британія в цілому і Лондон зокрема доклали величезних зусиль для її організації і підготовки. Міркуйте самі. На місці Олімпійського парку і селища для спортсменів ще кілька років тому була захаращена територія, своєрідна пустеля. Сьогодні це величезний сучасний транспортний вузол, багатофункціональний розважально-відпочинковий комплекс, торгівельний центр. Олімпіада завершиться, а все це залишиться лондонцям».

Посол розповів, що через Олімпіаду ті, хто брався її підготувати, поставили за мету підняти економічний потенціал і рівень окремих депресивних районів Лондона та й економіки країни в цілому. Адже економіка Великої Британії, як і інших європейських країн, нині далеко не в найкращому стані. За словами українського дипломата, у Лондоні всі небезпідставно впевнені й наголошують на тому, що Олімпіада — це великий плюс для країни, що вона сприятиме пожвавленню економічного життя, залученню нових інвестицій, зростанню іміджу Великої Британії та її столиці у світі. Зрештою, такі само цілі ставило й проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року, наголосив він.

Оскільки Володимир Хандогій згадав про Євро-2012, я попросив його повернутися до поширюваних напередодні континентального чемпіонату деякими британськими ЗМІ страшилок щодо України. Яким усе це видається нині, на тлі цілком успішного проведення Україною і Польщею першості Європи? 

«Будемо вважати, що ця сторінка вже перегорнута, — сказав посол. — Справді, всі ті побоювання, що їх тиражувала напередодні єврочемпіонату преса, вся та, м’яко кажучи, недобросовісна, шкідлива, неправдива кампанія, яку тут провели, була переконливо спростована чудовою організацією і проведенням цього масштабного футбольного турніру. Ми в посольстві досі продовжуємо отримувати листи від простих англійців, які відвідали в дні чемпіонату Україну, побували в Києві, Донецьку, Харкові. Вони в захопленні від того, що в нас побачили і як їх зустрічали».

На запитання, які теми, зокрема й критичні, домінують у місцевих ЗМІ щодо лондонської Олімпіади, посол України відповів, що на старті Олімпіади дуже популярною була тема про нездатність фірми, яка взялася забезпечити і гарантувати безпеку на Іграх, усе це зробити. Тому буквально за лічені дні до вирішення безпекової проблеми були задіяні війська. 

«Є й проблеми з транспортом. Олімпіадою намагаються скористатися і профспілки, анонсуючи різні страйки і протести. Та, мабуть, кожне таке велике спортивне свято супроводжується подібними негативними хвилями», — зауважив Володимир Хандогій. На його думку, Олімпійські ігри в Лондоні спростують цю критику, і все пройде на високому рівні. Як це й було у випадку з проведенням Євро-2012.

Михайло СОРОКА («Укрінформ»).

Лондон.

Китайський дует Гуї Чен та Чжан Сі змагається в турнірі з пляжного волейболу.

 

 

Маленька мешканка Лондона — палка прихильниця британських спортсменів.

 

18-річна гімнастка із США Олександра Райзман завоювала золоту медаль Олімпіади-2012 в Лондоні у вільних вправах.

Фото з сайту Лондон-2012.