Цими днями виповнилося 220 років від дня смерті класика грузинської літератури Давида Гурамішвілі, для якого Україна і Полтавщина стали другою батьківщиною. Більшу частину життя поет провів у Миргороді, українська земля прийняла його на вічний спочинок.

Людиною Гурамішвілі народився у Грузії, а поетом — у Миргороді, — кажуть про свого земляка грузини. Адже саме у квітучому полтавському краї з’явився на світ найвідоміший твір поета, що прославив його навіки, — поема «Давітіані».

Традиційно у ці дні у Миргороді проходять дні пам’яті поета, а курортне місто стає центром єднання української та грузинської культур. До речі, літературний музей Давида Гурамішвілі, відкритий у місті 1969 року, — єдиний культурологічний заклад, присвячений визначному грузинському діячеві, розташований за межами Грузії. З нагоди 220-х роковин смерті Давида Гурамішвілі тут відкрили дві меморіальні дошки. Чому дві? Тому що написані двома рідними для Давида мовами — грузинською та українською. Найближчим часом мають звести ще й капличку.

Одним із організаторів заходів пам’яті поета стало полтавське територіальне братство «Георгія», яке багато років фінансово підтримує музей. Вклонитися пам’яті свого земляка до Миргорода завітали представники Посольства Грузії в Україні та члени грузинських діаспор, з якими миргородці підтримують дружні відносини.

У рамках вшанування пам’яті грузинського поета відбулася літературна година. Молитвою пом’янули Давида Гурамішвілі і на його могилі. А надвечір на головній сцені Миргорода відбулася концертна програма.

Полтавська область.

На знімку: під час відкриття меморіальної дошки.

Фото автора.