Закон про «Про засади державної мовної політики» обговорив у Криму Президент України Віктор Янукович із представниками інтелігенції.
Глава держави назвав зустріч своєчасною, оскільки, на його думку, мовне питання є дуже чутливим для нашого суспільства. Адже українська мова наділена особливим політико-правовим статусом, який піднесено до рівня конституційної норми. Президент зазначив, що в Україні потрібно реалізовувати таку мовну політику, яка дозволила б розвивати мовні відносини в інтересах усіх громадян, щоб, піклуючись про права одних, не порушувалися права інших. Водночас гарант Конституції переконаний: програма розвитку української мови має сприяти поліпшенню реалізації державної мовної політики.
За словами Президента, нова програма розвитку української мови має бути гармонізована з новим законодавством про засади державної мовної політики.
Крім того, Віктор Янукович ініціював утворення робочої групи при Кабінеті Міністрів, яка займатиметься вдосконаленням законодавчого забезпечення застосування мов у країні, а також забезпеченням всебічного розвитку й функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя. За словами Президента, ця робоча група також матиме змогу ініціювати зміни до законодавства про державну мовну політику.
Глава держави також запропонував включити до складу робочої групи авторів Закону «Про засади державної мовної політики» Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова та разом із групою сформувати Наглядову раду щодо гідного законодавчого забезпечення застосування мов в Україні, всебічного розвитку й функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.
Президент України (1991—1994) Леонід Кравчук:
«За всі 20 років незалежності України державна програма розвитку української мови неодноразово ставилась на порядок денний, але не була прийнята, тому що, окрім політичної волі, потрібні ще значні фінансові витрати. Сьогодні Президент налаштований рішуче в цьому плані».
Архітектор та громадсько-політичний діяч Лариса Скорик:
«Закон має бути вдосконалений. Потрібно захищати мови меншин, але без ущемлення статусу та розвитку української мови».
Поет, член Громадської гуманітарної ради Іван Драч:
«Отой вал, який іде з Верховної Ради, — комусь треба було стати супроти нього. Єдиний, хто може  це зробити, — Президент Янукович. Уперше стурбованість щодо української мови входить у якесь нормальне робоче русло».
 
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).